Construcția penitenciarului de la Caracal va fi demarată în acest an. Află câţi penali vor fi găzduiţi la doi paşi de scut

396

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că în acest an va demara construcția penitenciarului din Caracal. Proiectul prevede 1000 de locuri de cazare și condiții europene pentru deținuți.

De ani buni se tot vorbește de construirea unui penitenciar la Caracal, proiect care a fost stopat de două ori până acum. În contextul dezbaterii legii grațierii și găsirii unei soluții pentru rezolvarea problemei supraaglomerării din închisori, se revine la realizarea construcției. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că anul acesta va începe construcţia a două penitenciare, la Caracal şi Berceni, dar finalizarea lor va dura cinci ani.
Construcția penitenciarului a fost aprobată în 2004, iar acesta putea fi ridicat din 2005, dacă ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, nu ar fi renunţat la un grant oferit de statul austriac în acest sens. În august 2015, Guvernul a autorizat Ministerul Justiției să efectueze cheltuieli pentru achiziția de studii de prefezabilitate destinate construirii penitenciarului de la Caracal și a unui penitenciar în comuna prahoveană Berceni, fondurile necesare achiziției celor două studii, în valoare de un milion de lei, fiind suportate din bugetul aprobat al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Proiectul a fost oprit anul trecut de ministrul Justiției, Raluca Prună, pe motiv că era foarte aproape de baza de la Deveselu și că ar trebui un perimetru de siguranță de 5km pentru baza NATO.
Cum americanii nu se opun unei asemenea investiții și nu au invocat menținerea unui perimetru de siguranță, proiectul va continua fără schimbarea locației.
“A fost realizat studiul de prefezabilitate, s-a trecut de toate aprobările necesare pentru demararea lucrărilor, astfel încât proiectul se va realiza. Se va păstra și locația inițială, aceasta fiind aprobată de MapN, care a stabilit că distanța față de baza de la Deveselu nu afectează siguranța scutului”, ne-a declarat Liviu Radu, primarul municipiului Caracal.
Penitenciarul de la Caracal ar urma să fie construit pe un teren situat la ieşirea din localitate spre Corabia, vizavi de fostul Batalion Disciplinar. Acesta va dispune de o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, construite respectând standarde impuse de Uniunea Europeană: se va asigura o suprafață de 4 mp pentru o persoană privată de libertate cazată la comun, respectiv 9 mp pentru o persoană privată de libertate cazată individual.
Potrivit statisticilor Direcţiei Naţionale a Penitenciarelor, în ţară sunt 30.000 deţinuti plasaţi în cadrul a 33 de penitenciare, şase penitenciare-spital şi trei centre de detenţie. Ţara noastră a fost menţionată des în rapoartele de monitorizare a drepturilor omului pentru condiţiile precare din penitenciarele supraaglomerate, fiind obligată prin senţinte CEDO la despăgubiri importante în procesele câştigate de deţinuţi.