România consumă energie pe banda rulantă

59

România a înregistrat în zilele de 15 și 23 ianuarie 2017 cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

 

Cel mai mare preț în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh. Vineri, prețurile pe piața spot a bursei OPCOM au crescut la un nou maxim, respectiv 610 lei pe MWh, nivel care este mai mult decât dublu față de primele zile ale acestui an, înainte de perioada geroasă.

 

Pe piețele la termen, prețul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh. De asemenea, în momentele în care prețurile sunt maxime pe piața spot, se observă că România importă energie electrică, potrivit datelor de pe site-ul Transelectrica. Pe de altă parte, pe piața de energie există și informații care nu sunt deocamdată publice, respectiv cantitățile de energie și prețurile din contractele de import și de export de electricitate. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a demarat un proces de consultare publică pentru a elabora un ordin, astfel încât aceste contracte să devină publice.