Avertizare la CAS: Pastila de a doua zi, pe post de barză pentru sute de femei

852

855 de femei au rămas însărcinate, deși au folosit pastila de a doua zi. Comisia de Medicamente a avertizat casele județene de asigurări de sănătate că folosirea acestui medicament poate fi egală cu apa de ploaie. Deși este unul dintre cele mai populare și cele mai vândute contraceptive de urgență, medicii specialiști nu recomandă contraceptivul EllaOne.

De la începutul anului 2015, orice femeie poate da fuga la farmacie, fără prescripție medicală, pentru a cumpăra contraceptivul de urgență destinat prevenirii sarcinii după un act sexual neprotejat sau dacă metoda de contracepţie folosită a eşuat. Un contraceptiv scump, care se administrează în termen de cinci zile de la contactul sexual neprotejat și care, în ciuda renumelui,  nu poate preveni apariția tuturor sarcinilor. Deși au folosit cu încredere EllaOne, sute de femei s-au trezit însărcinate. După o monitorizare atentă, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și compania Laboratoire HRA Pharma au informat casele județene de asigurări de sănătate să aducă la cunoștința specialiștilor reacțiile adverse ale ellaOne și să monitorizeze cazurile de sarcină apărută la femeile expuse la acest contraceptiv și să le raporteze.

Sute de eșecuri

“Casa Județeană de Sănătate Olt a primit o atenționare privind medicamentul ellaOne, prin care ni se comunică faptul că ellaOne nu poate preveni apariția tuturor sarcinilor și că Agenția Europeană a Medicamentului a solicitat la acordarea statutului de medicament care poate fi eliberat fără prescripție medicală ca registrul de sarcini să rămână în vigoare și să fie extins către toți profesioniștii din domeniul sănătății care sunt implicați în îngrijirea femeilor gravide”, declară dr. Antoanete Petra, medic-șef CAS Olt.

“Până în prezent, datele colectate prin intermediul acestui registru de sarcini, împreună cu alte date de supraveghere după punerea pe piață, au permis colectarea unui număr de 855 de cazuri de sarcini expuse la ellaOne”, se specifică în comunicarea către profesioniștii în domeniul sănătății.

Monitorizarea se face prin aplicarea unor chestionare. Astfel, toate femeile care se prezintă la clinici sau spitale pentru întreruperi de sarcină ar trebui chestionate dacă au folosit contracepția de urgență și ce produs au utilizat, datele fiind completate în registrul de sarcină.

Cum se poate face o contracepție de urgență sigură

Deși multe femei dau fuga la farmacie pentru pilula de a doua zi, sunt specialiști care nu o recomandă. “Eu nu prescriu niciodată ellaOne. Am avut paciente care au rămas însărcinate cu acest contraceptiv de urgență. Acesta dă eșec din cauza subdozajului hormonal, trebuie o anumită cantitate de estrogen, o anumită cantitate de progesteron, care să asigure efectul contraceptiv”, spune dr. Doina Deaconescu, specialist Pannning Familial.

Recomandarea specialistului este pentru o altă metodă. “Cel mai corect, prevenirea unei sarcini nedorite în aceste condiții se face printr-o folie de Tri-Regol – este cel cu care am lucrat eu cel mai mult fără risc de sarcină, pe care l-am recomandat și la 5 zile după contactul sexual neprotejat. Se ia din ultimele 10 pastile prima doză de 4, iar la 12 ore de la prima doză încă 4. În situația în care femeia vomită în primele 2 ore de la administrare, trebuie să repetă doza. De obicei se ia în asociere cu un antivomitiv și după mâncare, nu pe stomacul gol. O altă metodă de urgență este și implantarea steriletului”, recomandă dr. Deaconescu.

Ella One nu este însă singurul medicament cu reacții adverse pentru care a fost atenționată Casa de Sănătate. Anul acesta, CAS Olt a mai primit o informare pentru Levetiracetam, care dă erori de medicație asociate cu supradozarea, iar anul trecut s-au primit 22 de informări legate de utilizarea unor medicamente.