România, țara care atrage atenția presei internaționale doar prin scandaluri

91

Protestele de miercuri seară din România nu au trecut neobservate de în presa internațională. Cel puțin 3.000 de persoane au protestat, miercuri seară, în București față de proiectul de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului Penal.

THE ASSOCIATED PRESS scrie că premierul Sorin Grindeanu vrea să implementeze aceste măsuri prin ordonanţă de urgenţă şi să evite astfel aprobarea Parlamentului şi preşedintelui, transmite news.ro

Gestul a provocat critici dure, iar Raluca Turcan, şefa Partidului Liberal (PL, opoziţie) a acuzat Guvernul că încearcă să ascundă această măsură.

”Acesta este un abuz de încredere, un act care favorizează infractorul, un act împotriva publicului”, a declarat ea.

Înfruntând frigul, protestatarii s-au adunat la sediul Guvernului din Bucureşti. ”Demisia!”, au strigat ei şi au denunţat Partidul Social Democrat (PSD) drept ”ciuma roşie”.

Proteste mai mici au avut loc şi la Cluj, Sibiu, Iaşi şi Craiova, scrie AP.

Ministerul Justiţiei a publicat un proiect de ordonanţă miercuri, care i-a luat prin surprindere pe procurorul-şef şi pe politicieni.

Proiectul poate viza 2.500 de deţinuţi – cu pedepse de până la cinci ani de închisoare, cu excepţia celor condamnaţi pentru fapte de natură sexuală, violenţă şi corpuţie.

De asemenea, pedepsele deţinuţilor în vârstă de peste 60 de ani, femeilor însărcinate şi cu copii mici urmează să fie reduse la jumătate, indiferent de condamnare, potrivit proiectului.