Iordache despre protestatarii împotriva grațierii: “Oamenii nu sunt informați corect”

59

Proiectul de ordonanță privind grațierea a stârnit proteste în București și mai multe orașe din țară. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a afirmat că oamenii care protestează nu sunt informați corect.

“Eu am trimis un secretar de stat să stea de vorbă cu oamenii, pentru că mi se pare că oamenii aceștia nu sunt informați corect. Din punctul nostru de vedere, este o prerogativă legală a Guvernului să putem face chestiunea aceasta. Dintr-o slabă informare, cred eu, oamenii au ieșit și se manifestă”, a declarat Iordache.

Ministrul crede că cei care au ieșit în stradă nu cunosc conținutul proiectului privind grațierea și că aceasta a mai fost aplicată în anii 1998 și în 2001, iar România are în prezent 19.000 de locuri de detenție, însă cu 28.000 de deținuți.

“Așteptăm și punctele de vedere contrare, nu toată lumea trebuie să fie de acord, dar am constat că sunt anumite anomalii și disfuncționalități și de aceea încercăm să le îndreptăm. Mai sunt multe chestiuni care trebuie modificate în perioada următoare. Legile și ordonanțele nu se fac pentru persoane. Noi discutăm de fapte. “, a explicat demnitarul.

Potrivit estimărilor pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii.

Președintele Iohannis, procurorul general al României și sefa DNA au anunțat că se opun unei legi a amnistiei și grațierii.