Mii de olteni vor primi tratament special fără aviz de la CAS

323

 

Mii de olteni își vor primi tratamentele salvatoare prin rețete eliberate direct de medicul specialist, fără a mai fi nevoie să depună dosare și să aștepte aprobări de la casa județeană de sănătate sau de la cea națională. Viața multor pacienți nu va mai sta în semnătura unui pix de la județ sau Capitală. De la 1 martie, Guvernul va desființa comisiile de experți.

Chiar și până la doi ani de zile era nevoit să aștepte până nu demult un pacient cu hepatită, în stadiu avansat, până când comisia de experți să-i aprobe tratamentul salvator. De cele mai multe ori, deciziile veneau după ce pacienții nu mai aveau nevoie de medicamente, pășind în Viața de Apoi. Deși în prezent deciziile se emit rapid, iar tratamentul se eliberează de luna următoare, neexistând nicio listă de așteptare, mici excepții mai făcând anumite cazuri de hepatită B unde se mai așteaptă câte 2-3 luni, și acest timp este important pentru unii pacienți pentru care durata de viață se scurtează fără tratamentul miraculos. Fără a mai pune cazurile în care solicitarea nu este aprobată din cauza lipsei vreunui document sau se solicită analize suplimentare. De la 1 martie însă, niciun medicament, oricând de scump sau rar ar fi, nu va mai fi prescris după aprobarea vreunei comisii, ci imediat, direct de către medicul specialist.

106 medicamente, scoase de la comisii

„Pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. În prezent, pacientul sau un reprezentant legal al unei clinici sau spital vine cu un referat de justificare pentru aprobarea unui medicament. Există două feluri de comisii: la nivelul casei județene de asigurări de sănătate și la nivelul casei naționale. Comisia se întrunește o dată pe lună, se analizează referatul și se aprobă sau nu. La fiecare referat se eliberează o decizie. Este vorba de tratamente noi, de ultimă generație. De la 1 martie, aprobarea acestor tratamente nu va mai trece pe la aceste comisii, procedura birocratică se elimină cu totul. Medicul specialist eliberează direct rețeta, evitând toată procedura. O decizie foarte bună pentru pacienți”, explică dr. Antoaneta Petra, medic-șef CAS Olt.

În prezent, comisiile de experţi din CNAS aprobă tratamente cu 70 de DCI-uri unice pentru afecțiuni oncologice, boli rare (hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc.), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate. Comisiile din casele de asigurări de sănătate aprobă tratamente cu 36 de DCI-uri unice pentru afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Câteva mii de decizii pentru olteni

Circa 2000 de olteni au fost nevoiți anul trecut să cerșească practic tratamentele speciale întocmind hârțogării și așteptând aprobarea unei comisii, deciziile fiind date pentru 3 luni, 6 luni sau 1 an, în funcție de diagnostic. În top se plasează cazurile de hepatită B, foarte mulți pacienți fiind tineri, lunar fiind solicitată, în medie, aprobarea tratamentului pentru 5- 6 olteni. „Anul trecut, cele 7 comisii naționale au emis 234 decizii pentru hepatită, 2 colită ulcerativă, 1 CROHN, 96 cazuri afecțiuni oncologice- leucemii, melonoame, 1 talasemie, 12 poliartrită reumatoidă, 1 artropatie psoriazică, 6 acromegalie și tumori neuroendocrine și 4 psoriazis cronic sever. Comisiile naționale au emis 493 decizii pe neurolopgie, 780 diabet (program național de sănătate), 1081 psihiatrie pânî în august, 16 cardiologie, 600 neuropsihiatri einfantilă- ADHD, 36 endocrinologie, 4 ginecologie, 142 oncologie și 35 oncologie pe program național”, prezintă situația medicul-șef Petra.

Este vorba de medicamente foarte scumpe, tratamentul lunar în cazul unor afecțiuni atingând până la 12.000 de lei.