Vindeau aer la… MORȚI! CAS Olt face verificări

302

Până și morții au primit aer în România, constra-cost, casele de sănătate decontând cheltuielile legate de utilizarea concentratoarelor de oxigen la circa 500 de pacienți decedați în ultimii doi ani, potrivit unui control al Casei Naționale de Sănătate. Cum distribuitorul anchetat și de procurori, AirLiquide Vitalaire România, se află printre cele 14 firme aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Olt care închiriază pacienților din județul nostru aparate de oxigen, și la nivelul CAS Olt a pornit în decembrie un control, pentru a se verifica dacă și morții Oltului au primit, pe hârtie, aer. Și se pare că DA!

În fiecare lună, Casa de Asigurări de Sănătate Olt decontează, în medie, oxigenul care menține în viață circa 350 de olteni. Costuri aproximative de 40.000 de lei pe lună. O parte dintre ei sunt clienți ai unei firme acuzată că și-ar fi umflat conturile cu bani încasați ilegal, după ce a târât în instanță circa 3000 de pacienți muribunzi în vederea recuperării unor sume asupra cărora planează suspiciunea că ar fi fost calculate cu scop de înșelăciune. Aerul vital care îi menține în viață și pe mulți olteni, distribuit de Vitalaire, a ajuns în ultimii ani și pe rolul instanțelor din Olt, dosarele fiind acum luate la puricat de Parchetul din Iași care a deschis dosar de evaziune fiscală. Însă acuzațiile nu se opresc aici.
Jurnaliștii tolo.ro au dezvăluit cum distribuitoarea de aparate de oxigen pentru pacienții cu astm, cancer, silicoză, boli severe de plămâni, apnee- Vitalaire- este acuzată că își bazează afacerea pe executarea silită a pacienților, prin înșelătorie, folosind facturare dublă și solicitând sume mari de la pacienți chiar dacă acestea sunt decontate de CAS. Printre cei circa 3000 de pacienți muribunzi târâți prin instanțe, Realitatea Oltului a identificat 57 de cazuri la Olt. Potrivit informațiilor publicate de jurnaliști, firma folosea facturi duble, pacienții care știau că au plătit la zi sau că CAS le-a decontat serviciul trezindu-se după ceva timp cu acțiune în instanță pentru neplata unor datorii uriașe pentru ei. Mai mult, anchetatorii au stabilit și că firma ar fi decontat bani din buget în numele unor oameni morți, dar și aparate pe care oamenii nu le-au folosit sau care n-au ajuns niciodată la pacienți.
”Controlul nostru a vizat ultimii trei ani: 2014-2016. Există, în medie, 500 de cazuri pe an în care Vitalaire a decontat pe CNP-ul unor asigurați decedați! Un singur județ, Caraș, nu are nici un caz de mort decontat, pentru că au refuzat să plătească 12 cereri de CNP-uri de morți. Vom trimite datele la Parchet. Intenționăm să extindem controlul pe mai mulți ani”. a declarat Augustus Costache, purtător de cuvînt al CNAS.

Controale în Olt

Cum Oltul este unul dintre județele cliente ale acestei firme, la solicitarea CNAS, Casa de Asigurări de Sănătate Olt a pornit și ea un control, pe urmele… morților. “Controlul a fost demartat în decembrie și se va încheia pe 20 ianuarie. Utilizăm metoda verificărilor încrucişate, prin confruntarea datelor noastre oficiale privind evidenţa acestor pacienţi cu datele de la Evidenţa Populaţiei. Am identificat și nereguli, pe care le vom prezenta la încheierea acțiunii”, ne-a declarat Florin Ciocan, directorul CAS Olt.
https://realitateaoltului.ro/2016/11/22/si-muribunzi-si-tepuiti-masca-de-oxigen-le-a-dat-aer-dar-le-a-luat-banii-vezi-cate-cazuri-la-olt/