Alegeri anticipate în două localități din Olt fără primari

533

Mai multe primării se pregătesc de alegeri locale în acest an, după ce edilii fie au optat pentru posturi mai bune, fie au probleme cu legea. În Olt, două sunt localitățile unde vor fi organizate alegeri anticipate, doar pentru funcția de primar.

Cel mai târziu în iunie, vor fi organizate alegeri anticipate. Guvernul analizează mai multe cereri venite de la autoritățile județene în vederea organizării de alegeri locale în acest an, după ce administrațiile locale au rămas fără primari. În Olt, două sunt localitățile care se confruntă cu această problemă: Sprâncenata și Osica de Sus, primarii pierzându-și funcțiile pe 4 august 2016, la nici două luni de mandat. Prefectul judeţului a semnat ordinele de revocare, în cazul edilului de la Sprâncenata fiind vorba de incompatibilitate, iar în cazul celui de la Osica de o condamnare cu suspendare pentru fals în înscrisuri. Cei doi foști edili au pierdut și în instanță, după ce au contestat ordinele prefectului. Tribunalul Olt a decis în ambele cazuri respingerea cererilor, ca nefondate, deciziile fiind definitive și irevocabile.

Caz fără precedent în județ, la Sprâncenata

La Sprâncenata, primarul şi viceprimarul ales au fost demişi prin ordin de prefectul judeţului, primul pentru incompatibilitate, celălalt pentru că a rămas fără sprijin politic Administraţia locală din Sprâncenata este condusă de la ivirea ineditei situaţii de secretarul administraţiei locale. El şi-a închis biroul şi a coborât ,,în stradă” pentru a asigura conducerea executivă a comunei și încearcă să rezolve toate problemele, însă de cele mai multe ori legea nu-i permite. Mai grav este că şi consiliul local este în prag de dizolvare, după ce jumătate dintre aleşi şi-au înaintat demisia. Situaţia de la Sprâncenata este inedită. În legislatura trecută au mai existat administraţii locale rămase fără primar, dar nu şi fără viceprimar, în acelaşi timp. Oamenii așteaptă încă de anul trecut ca Guvernul să decidă data alegerilor anticipate, pentru ca și comuna lor să aibă conducere care să le poată rezolva problemele.
Primarul Marin Mihăeșteanu a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate în iunie 2013, inspectorii constatând că ”Mihăeşteanu Marin s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 mai 2011 – 07 martie 2012, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de viceprimar al comunei Sprîncenata, cât şi cea de administrator al S.C. SERAGROMAR PREST S.R.L.. Astfel, Mihăeşteanu Marin nu a respectat dispoziţiile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale”. Potrivit legii, primarul nu mai poate ocupa o funcţie eligibilă pentru 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. Mihăeşteanu nu a contestat raportul ANI, care astfel a devenit definitiv, caz în care un primar îşi pierde mandatul.
https://realitateaoltului.ro/2016/12/02/sprancenata-comuna-care-sta-pe-un-butoi-de-pulbere/

Edilul ales la Osica, condamnat definitiv

Și locuitorii comunei Osica de Sus așteaptă alegerile, după ce primarul pe care l-au ales anul trecut, Cezar Filip, aflat la primul mandat, a fost condamnat definitiv pentru fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals. Acesta, în perioada în care ocupa funcţia de agent agricol în cadrul Primăriei Osica de Sus, a falsificat mai multe documente, însuşindu-şi mai multe sume de bani, în dauna unei societăţi care în perioada 2000 – 2009 a cumpărat teren agricol pe raza comunei. Concret, societatea din Bucureşti a achiziţionat, de-a lungul celor nouă ani, zeci de suprafeţe de teren pe raza localităţii Osica de Sus, întocmind cu proprietarii chitanţe de mână şi stipulând un termen pentru încheierea contractelor de vânzare-cumpărare. În 2012 societatea, dorind să obţină documente de proprietate pe respectivele terenuri, a angajat un avocat care să obţină în instanţă hotărâri judecătoreşti în acest sens. Pentru demers era nevoie însă de chitanţa de mână semnată la momentul vânzării, copie după titlul de proprietate, copie după actul de identitate al vânzătorului, dar şi de certificat de sarcini eliberat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt şi certificat fiscal eliberat de Primăria Osica de Sus. Pentru obţinerea ultimelor două documente reprezentanţii firmei s-au înţeles cu agentul agricol de atunci, ulterior ales primar în 2016, Cezar Filip, să îndeplinească formalităţile, în schimbul unui comision. Agentul agricol a luat banii pe care ar fi trebuit să-i plătească în contul taxelor de eliberare, însă nu s-a mai prezentat la instituţiile emitente, ci a falsificat, pur şi simplu, documentele respective, câteva zeci la număr. ”Inculpatul F. C. a falsificat prin scanare un număr de 63 certificate de sarcini, însuşindu-şi sumele de bani primite de la societatea din Bucureşti, S. P. şi B. I. pentru a achita contravaloarea eliberării acestor acte la OCPI Olt. In aceeaşi perioadă, inculpatul F. C. a aplicat ştampila Primariei Osica de Sus pe un formular de certificat fiscal, pe care apoi l-a xeroxat în mai multe exemplare şi, completându-l cu datele persoanelor ce vindeau terenurile, a contrafăcut semnăturile de la „primar” şi „întocmit”, însuşindu-şi contravaloarea taxelor pentru eliberarea acestor documente (…) inculpatul şi-a însuşit în total de la părţile vătămate suma de 7.276 lei, din care pentru certificatele de sarcini suma de 6.300 lei şi pentru cele 61 de certificate fiscale suma de 976 lei.Pentru inducerea în eroare a părţii vătămate , inculpatul F. C. a întocmit în fals chitanţele prin care a atestat în mod nereal că OCPI Olt ar fi primit suma totală de 7.200 lei…”, arătau procurorii în rechizitoriul pe baza căruia Filip a fost trimis în judecată şi condamnat, în 2013, la doi ani de închisoare cu suspendare, primind şi un termen de încercare de patru ani.
Cezar Filip a câştigat mandatul în dauna primarului în funcţie Ion Ciocan.