13 olteni fac arest la domiciliu, 96 sub control judiciar

234

Deși sunt învinuiți de fapte precum corupție, înșelăciune, evaziune sau fals, pentru care probabil că vor primi ceva ani după gratii, mulți olteni nu dorm în arest, ci în propriile paturi, se bucură de libertate pe durata procesului, având îngrădite anumite drepturi și trebuind din când în când să efectueze câte-o vizită la poliție. Este cazul a 96 de olteni aflați în prezent sub control judiciar.

Una dintre măsurile la modă dispuse de procurori în România este controlul judiciar. De care se bucură, în mare parte, nu oricine, ci nume cunoscute din administrație, politică sau afaceri. Această măsură se instituie în derularea anchetei, atunci când organul de urmărire penală consideră că prin aceasta ar putea ajunge să rezolve cazul, însă în realitate, la noi, controlul judiciar îmbracă, de foarte multe ori, alte forme- pentru denunțarea partenerilor. Liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa închisorii care nu depășește 7 ani.
Periodic, polițiștii verifică modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile. Potrivit Poliției Române, numai în ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 118 persoane şi au fost înregistrate 14 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.
Și la Olt, numărul celor care se bucură de o astfel de libertate este destul de mare. Dorm în propriile locuințe, în paturile lor, și nu alături de alți infractori, după gratii, arestați preventiv. Cât de liniștiți, depinde de conștiința fiecăruia, și cât de vinovați va decide instanța.
“În prezent, avem 96 de persoane aflate sub control judiciar. Două persoane sunt sub control judiciar pe cauțiune și 13 în arest la domiciliu. Pentru 2 persoane, măsura controlului judiciar a fost înlocuită cu arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, însă nu în baza sesizării poliției”, menționează Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.
Organul judiciar dispune ca, pe timpul liberării provizorii, inculpatul să respecte una sau mai multe din următoarele obligații: să nu depășească limita teritorială fixată decât în condițiile stabilite de organul judiciar; să comunice organului judiciar orice schimbare de domiciliu sau reședință; să nu meargă în locuri anume stabilite; să se prezinte la organul de urmărire penală, sau, după caz, la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; să nu intre în legătură cu anumite persoane determinate; să nu conducă niciun autovehicul sau anumite autovehicule; să nu exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit la săvârșirea faptei.
Printre oltenii celebrii care au beneficiat de măsura punerii sub control judiciar amintim pe fostul primar al Slatinei și ministru al Finanțelor- Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei- Minel Prina , primarul orașului Drăgănești Olt- Pantelie Rotaru sau fostul director al Ansamblului Doina Oltului- Costinel Alecsandrescu.