Fost deputat de Olt, condamnat la închisoare

147

Fost deputat de Olt în perioada 2004- 2008, medicul Alexandru Ciocâlteu va petrece următorii trei ani după gratii. El a fost condamnat ieri de Tribunalul Bucureşti la închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, săvârșită în perioada în care a fost manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Capitală.

Reținut în vară de procurorii DNA și plasat ulterior în arest la domiciliu, fostul parlamentar de Olt Alexandru Ciocâlteu a fost condamnat ieri de Tribunalul București la trei ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În același dosar, Petruța Lazăr, la data faptelor manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Capitală, ulterior director economic la același spital, a primit patru ani și opt luni închisoare cu executare, tot pentru luare de mită. Instanța a mai dispus menținerea controlului judiciar și a sechestrului asigurător până la concurența sumei de 509.000 lei pentru ambii inculpați. Decizia nu este definitivă.
Medicul Alexandru Ciocâlteu a fost ales deputat de Olt pe listele PRM. El a intrat în parlament în noiembrie 2004, pentru ca doar la câteva luni, în iunie 2005, să demisoneze şi să se înscrie în PD. Alexandru Ciocâlteu a fost secretar de stat la Sănătate (1998 – 1999) și președinte CNSAS (1999 – 2000), precum și co-inventatorul unui aparat de dializă premiat la Salonul de Invenții de la Geneva, 2010.

Fapta

Potrivit DNA, în anul 2008, în urma unei înțelegeri prealabile, Petruța Lazăr, în calitate de manager interimar, a pretins de la reprezentantul unei firme, cu titlu de mită, un procentaj de 5% din valoarea unui contract încheiat între firma respectivă și Spitalul „Sf. Ioan“. Procurorii susțin că, în perioada ianuarie – august 2009, Petruța Lazăr a primit de la mituitor suma de 160.000 de lei, pentru a facilita încheierea și derularea contractului, inclusiv efectuarea plăților și încheierea de acte adiționale. Procurorii au arătat că începând cu a doua jumătate a anului 2009, după ce Alexandru Ciocâlteu a preluat funcția de manager al Spitalului “Sf. Ioan”, acesta i-a pretins aceleiași persoane un procentaj de 5% din valoarea plăților și a primit, lunar, cu titlu de mită, din septembrie 2009 până în noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul inculpatei Lazăr, câte 10.000 de lei pentru sine, pentru derularea contractului antemenționat, cunoscând că respectivul contract a fost încheiat în condiții nelegale, inclusiv pentru semnarea actelor adiționale în anii 2012 și 2013 și pentru facilitarea efectuării plăților“, mai spun procurorii.
DNA menționează că, în total, suma primită de Alexandru Ciocâlteu, în perioada 2009 – 2013, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, este de 510.000 de lei.