România, clasată pe un loc rușinos în privința poverii fiscale

80
The businessman - bankrupt

Într-un clasament european din punct de vedere al poverii fiscale a angajatului, România se află exact la jumătate, potrivit unei statistici recente a Consiliului Fiscal. PSD pregăteşte noi măsuri de relaxare, începând de anul viitor, anunță Economica.net.

România se află pe locul 14 din punct de vedere al poverii fiscale-procentul taxelor percepute de stat din salariu, între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor Consiliului Fiscal. Mai precis, socotind un venit brut anual de 30.714 lei, adică circa 2.560 de lei pe lună, în medie, statul încasează 15.066 de lei pe an în contul contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit, iar angajatului îi rămâne un venit net de 15.648 de lei. Aşadar, socotit la venitul brut, 49% din bani îi revin statului, sub formă de taxe şi contribuţii, şi 49% reprezintă banii în mână ai salariatului.

Cea mai mică povară fiscală, adică cea mai mică pondere a taxelor în venitul brut se înregistrează în Cipru (locul 28, taxele au o pondere de doar 9% din venitul brut al salariatului), Malta (27, cu o pondere a taxelor de 19%) şi Finlanda (locul 26, cu 32% pondere a taxelor).

La polul opus, cea mai mare povară fiscală o au Belgia (ponderea taxelor este de 65% din brut) Olanda (ponderea taxelor e de 62%) şi Slovacia, cu 58%.