Balet, muzică, grafică și poezie, de Ziua Culturii Naționale

214

Slătinenii și nu numai se vor bucura de manifestări cultural-artistice inedite organizate de Ziua Culturii Naționale. Trei zile de spectacole diverse, susținute atât de artiști locali, cât și de invitați de excepție, la Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina.

Primăria Slatina, Asociația Center Inter Art și Direcția Județeană pentru Cultură Olt, împreună cu o pleiadă de instituții de cultură sau învățământ sau asociații culturale, vor marca într-un mod inedit la Slatina Ziua Culturii Naționale. Capitala Oltului va găzdui timp de trei zile mai multe manifestări artistice. “Sub semnul lui Eminescu”, în perioada 13-15 ianuarie, iubitorii actului artistic se vor putea delecta cu balet, cu muzică şi poezie, vor putea admira o expoziţie de grafică ilustrativă la poezia eminesciană semnată de regretatul artist plastic cu origini slătinene Spiru Vergulescu, dar și asista la un spectacol realizat cu forţe artistice locale- recitări, muzică, dans, proiecție de film.

Cei 167 de ani de la nașterea poetului nepereche vor aduce la Slatina Teatrul de balet din Sibiu, pe actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu.

Evenimentul artistic va debuta vineri, 13 ianuarie, la ora 12,00,m cu expoziția de grafică semnată Spiru Vergulescu, urmată de spectacolul artiștilor locali, intrarea fiind liberă. Pe 14 ianuarie, ora 19.00, artiștii Teatrului debalet din Sibiu vor prezenta spectacolul „Anotimpurile“, iar pe 15 ianuarie, începând cu ora 19.00, Daniela Nane și Ioana Lupașcu vor susține un moment artistic de o sensibilitate aparte, intitulat „Pianul cu poeme“. La serile dedicate baletului și poeziei intrarea se va face doar pe bază de invitații, acestea putând fi ridicate începând de mâine, ora 13.00, de la casieria Centrului Cultural „Eugen Ionescu“.

Ziua de 15 ianuarie  a fost aleasă prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 ca Zi a Culturii Naționale, reprezentând data nașterii poetului național Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naționale reprezinta  nu numai o zi în care celebrăm ”Luceafărul” poeziei românești, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes naţional.