Oltul, sub COD GALBEN de ninsori și viscol. Poliția recomandă prudență la volan

2058

Astă-seară, începând cu ora 22.00, Oltul intră sub avertizare meteorologică COD GALBEN, până mâine, ora 20.00. Fenomene vizate:ninsori însemnate cantitativ și local viscolite. Poliţiştii olteni recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă deosebit de prudent, cu viteza adaptată condiţiilor meteo, pentru ca traficul rutier şi pietonal să se desfăşoare în siguranţă, în condiţii de iarnă.

ANM a emis o avertizare de Cod Portocaliu de ninsori pentru Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, Oltul fiind cuprins printre județele pentru care s-a emis Cod Galben. Începând de astă-seară și până mâine seară, ninsorile se vor extinde treptat dinspre Lunca Dunării și vor cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.

Având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol), Poliția recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

„În timpul călătoriei, trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele care circulă în față, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.  De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto. Este, de asemenea, obligatoriu ca toţi conducătorii auto să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri care acţionează pe arterele pe care se circulă îngreunat şi să nu oprească pe partea carosabilă a drumurilor, pentru a permite utilajelor de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant să intervină eficient”, sunt sfătuiți șoferii de către IPJ Olt.