Motivele lui Klaus Iohannis. De ce a respins-o pe Sevil Shhaideh

92

Decizia lui Iohannis privind respingerea propunerii PSD pentru postul de premier a născut reacții nervoase în rândul social-democraților. După câteva ore de la declarația de presă susținută de președintele României, Liviu Dragnea a ieșit la declarații, dând un mesaj ambiguu. A vorbit despre responsabilitate, dar și despre suspendare. Concluzia clară a fost că se va face o comisie în interiorul PSD și azi forul politic decizional ne va prezenta concluziile sale.

PSD este prins între imaginea partidului care cedează în fața lui Iohannis și susținerea unui cetățean de origine turcă, căsătorită cu un sirian cu legături dubioase. Este foarte greu să explic public de ce  alegi calea extremă a unei suspendări, când poți să desemnezi o altă persoană pentru postul de premier.

Ce decizie ar putea lua PSD azi? Ar putea decide o suspendare a președintelui? Ar avea PSD de câștigat sau de pierdut? Încercăm să inventariem mai jos argumentele din punct de vedere politic.

Acțiunea de suspendare presupune ca la nivel politic, PSD să demonstreze că Iohannis a încălcat Constituția. Nu intrăm într-o analiză a textelor constituționale, ci încercăm să vedem dacă mesajele politice pe care ar putea să le ofere social-democrații ar convinge opinia publică de justețea demersului lor.

PSD ar putea spune că Iohannis a încălcat Constituția refuzând să numească premierul propus. Până aici este ok, dar și social-democrații știu că la baza partidului, numele doamnei Shhaideh a produs o nemulțumire. Obiectiv privind lucrurile, electoratul de dreapta este mai tolerant la o astfel de numire, decât electoratul PSD. Propunerea lui Shhaideh a fost o palmă dată de Dragnea electoratului PSD, mai ales după tipul de campanie cu accente naționaliste pe care social-democrații au dus-o în această toamnă.

Este greu să justifici public și mai ales să convingi electoratul PSD de justețea demersului de suspendare. Îl suspendăm pe Iohannis pentru că nu a desemnat-o pe doamna Shhaideh. Greu să vândă public un astfel de mesaj, în condițiile în care o parte din electoratul tău spune : ”am ajuns să ne conducă turcii”.