De ce se bat parlamentarii pe comisii. Cât câștigă și unde s-au plasat oltenii

139

După bătălia electorală, a cărei câștigare le aduce indemnizații lunare de 5400 de lei, la care se adaugă multe alte beneficii, un parlamentar care știe regulile jocului se zbate pentru o funcție într-una dintre comisiile parlamentare. Miza este una mare, pentru că membrii Birourilor Permanente ajung să câștige o indemnizație de peste 13.000 de lei, pe lună, pentru funcția pe care o dețin, ajungând până la 15.825 de lei în cazul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al Senatului.

Cel mai bine plătit parlamentar oltean din noul mandat va fi Florin Iordache (PSD), care timp de aproape un an a îndeplinit funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar acum a fost reales în funcţia de vicepreşedinte. Caracaleanul Florin Iordache va conduce în continuare ședințele din plen ale Camerei Deputaților. El va conduce și Comisia juridică, în această comisie urmând să activeze și Cătălin Predoiu (PNL).
Mulți bani va băga lunar în buzunar și liberalul Gigel Știrbu, reales de olteni pentru încă un mandat de parlamentar. El va conduce Comisia pentru cultură. Social- democratul Alexandru Stănescu a fost ales vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, în timp ce colegul de partid Dan Ciocan va fi secretar al acestei comisii. Ales la primul mandat, pesedistul Marius Iancu va activa în Comisia pentru buget, finanțe și bănci. “Sunt membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților. Este prima ședință și sunt convins că în proiectul de buget pentru 2017 pe care îl vom dezbate și aproba aici vor fi prinse investiții importante pentru Olt”, notează acesta pe pagina de socializare.

Cât câștigă un parlamentar

Deputații și senatorii nu primesc doar indemnizații, de 5400 de lei pe lună, ci un pachet întreg de beneficii, la care se adaugă și pensia specială. În cazul în care parlamentarul are funcţii în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte, odată cu responsabilităţile, creşte şi salariul, ajungând să depășească 13.000 de lei și să atingă 15.825 de lei în cazul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al Senatului.
Decontarea telefonului mobil și tableta sunt nimic pe lângă celelalte beneficii. Ca să ajungă la Bucureşti, unde au activitate circa 3 zile pe săptămână, deputaţii şi senatorii de Olt fie aleg transportul gratuit cu trenul, fie, dacă preferă mașina proprie, primesc 1.400 de lei pe lună pentru benzină. Cei care nu au unde locui în Capitală pot sta cu chirie sau la hotel, primind de la stat pentru cazare 4.000 de lei pe lună. Mai mult, prezența la ședințele în plen este plătită cu 100 de lei pentru fiecare ședință, la fel și fiecare zi pe care o petrec la București, pentru care primesc câte o diurnă de 100 de lei.
Fiecare ales trebuie să aibă în circumscripţia sa electorală cel puţin un birou parlamentar, de unde să țină legătura cu cetățenii, să le asculte păsurile. Pentru aceasta, primește circa 10.000 de lei lunar, sumă din care să acopere cheltuielile legate de chirie, utilităţi, consumabile şi salariile angajaţilor.
Cele mai râvnite și contestate beneficii sunt însă pensiile speciale. Acestea pornesc de la 1.550 de lei pentru cei care au reprezentat comunitatea lor pe timpul unui mandat și ajung la 4.600 de lei pe lună pentru cei cu trei sau mai multe mandate. Excepție fac doar acei aleși condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.