Frumuseţe la seringă. Terapia Vampir sau Dracula, populară şi printre oltence

454

S-au dus vremurile în care femeile pentru a se face frumoase cereau sfatul medicului privitor la crema sau cosmeticele recomandate pentru tipul lor de ten şi doreau să fie naturale! Acum, oltencele urmează proceduri de înfrumuseţare rapidă, comandând creme scumpe recomandate de publicitate mincinoasă ce le poate provoca alergii sau optând pentru tratamente miraculoase la seringă. În cabinetele de stat ale dermatologilor rare sunt cazurile în care pacienţii intră pentru consultaţii legate de ce produse să folosească, tot mai mulţi pacienţi venind să salveze urmele provocate de produse nepotrivite. La polul opus, cabinetele private sunt luate cu asalt de persoane care s-au abonat la doze de frumuseţe obţinute prin injectări cu acid hialuronic, botox sau prin Terapia Vampir.

 

Dermatologii, căutaţi cu precădere pentru injectări

Costul nu contează atunci când o femeie se vrea mereu tânără şi frumoasă. Iar înţepătura unui ac nu poate fi considerată în niciun caz un impediment atunci când vrei ca semnele trecerii timpului sau provocate de acnee să dispară de pe chip şi, mai nou, chiar să ai posibilitatea să remodelezi faţa prin umplerea pomeţilor sau mărirea volumului buzelor.
În căutarea frumuseții, în zilele de astăzi puține mai sunt persoanele care mai calcă pragul unui cabinet doar pentru a se interesa de crema de față potrivită tenului său și doar atunci când nu mai pot scăpa de vreo reacție alergică. La modă sunt injectările. “Nu mi s-a întâmplat niciodată să vină un pacient să-mi spună că are senzația de piele uscată și să-mi ceară părerea despre ce să folosească. Doar dacă are vreo acnee, vreo reacție alergică, cuperoză sau altă afecțiune, altfel nu. Fiecare face ce a auzit de la cunoștințe, internet sau televizor. La spital nu vin persoane care să se intereseze de tratamente de înfrumusețare. Aici vin de obicei persoane care nu au un nivel educațional foarte ridicat, ni se adresează după ce au epuizat celelalte creme sau tratamente de care au auzit de la cunoscuți. La spital nu vin, doar în particular îmi solicită sfatul şi se plâng de senzaţia de piele uscată sau că se înroşesc la frig. Pentru partea de estetică, la cabinetul privat vin de obicei doar pentru injectări. E sezonul procedurilor cosmetice de injectare cu acid hialuronic şi botox sau folosind Terapia Vampir”, ne explică dr. Cristina Tutunaru, Secția Dermatologie a Spitalului Județean Slatina.
Ce creme sau măști cu castravete, tărâțe sau iaurt? Oltencele au prins și ele trendul înfrumusețării rapide, la… seringă. Cu câteva sute de euro pentru o fiolă, în 30 de minute poţi obţine frumuseţe şi forme mai voluminoase pentru 6 luni sau 12 ani. Atenţie, însă, acest lucru creează dependenţă, iar odată făcut acest pas trebuie să știi la ce te înhami, de cele mai multe ori frumusețea obținută astfel având nu numai costuri în euro, ci și fizice, exemplele în acest sens fiind numeroase. “La injectare, există riscul de pareză facială. Dacă vrei să corectezi niște riduri mici, poți să rămâi fără mimică. Râzi sau plângi, arăți la fel… Ca un robot. Sau poți rămâne cu un ochi mai închis decât celălalt. Ca să nu mai zic că toate aceste procedee invazive creează dependență. De aceea buzele fetelor care au apucat să își injecteze odată hialuronic arată din ce în ce mai rău. Prin pierderea în volum, în timp, buza superioară cade, efectiv, peste cea inferioară, dacă nu există o constantă a injecțiilor”, este de părere medicul Hatami Afshin.
Botoxul, odată injectat în doze mici, împiedică formarea și definirea ridurilor de expresie. Filler-ele de acid hialuronic facilitează refacerea volumelor pierdute din cauza îmbătrânirii și este utilizat pentru umplerea ridurilor de expresie sau a celor fine, dar și în scopul remodelării faciale. Terapia Vampir sau Dracula poate să coste undeva între 300 lei și 1300 lei și presupune recoltarea sângelui pacientului, centrifugarea lui și eventual adăugarea de substanțe nutritive, vitamine și oligoelemente, pentru ca apoi să fie reinjectat la locul unde este nevoie. Această terapie este folosită cu succes pentru reîntinerirea tenului, pentru tratarea ridurilor și a dermului îmbătrânit, dar și în tratarea căderii părului.

Țeapa cu crema de melci

Cicatrici, pete, riduri, arsuri, toate se rezolvă cu celebra cremă cu extract de melci. Încântată de efectele miraculoase promise de reclamă televizată, Georgiana Preduț din Slatina a comandat crema. Nu s-a ales însă cu reglarea țesuturilor, ci cu o acnee care i-a umplut fața. Iar experiența ei a fost trăită de multe alte tinere păcălite de reclame. Specialiștii avertizează că doar acele produse comercializate și de către farmacii sunt testate.
“La crema din melci, n-am niciun feedback pozitiv. La fel și pentru celelalte produse vândute prin reclamă la tele-shoppuri cu diverse loțiuni sau creme care merg efectiv în toate bolile dermatologice. Sunt foarte scumpe și vin pacienții și-mi spun că le-au încercat și au dat banii degeaba. Fie nu au niciun efect, fie provoacă reacții alergice. Eu nu am văzut reacții alergice provocate de această cremă la mine la cabinet, dar știu de la mai multe persoane care au testat-o că nu merge, nu are efectele promise. Cele testate sunt doar în farmacii. Nu se întâmplă nimic peste noapte, orice cremă ar fi. Trebuie să ai răbdare 3 – 4 – 5 săptămâni să apară primele rezultate, oricât ar fi de bune produsele respective, nu au cum să se facă remarcate înainte de aproximativ o lună de zile. Nici măcar intervențiile chirurgicale nu au rezultate imediate din cauza echimozei și inflamației, așa că trebuie să fim realiști”, atenționează medicul specialist slătinean Cristina Tutunaru.

Cosmeticele, cel mai neinspirat cadou

De sărbători, vânzările de cosmetice cresc simțitor, fie că sunt cumpărate din magazine, fie de pe internet. Specialiștii avertizează că o cremă nu se folosește oricum și că aceasta nu reprezintă cadoul ideal decât dacă îți este cunoscută gama pe care o folosește persoana căreia îi faci asemenea cadou. “Teoretic, orice persoană ar trebui să vină prima dată la un medic dermatolog dacă are orice fel de problemă cu tenul pentru că în comerţ sunt tot felul de creme care nu sunt testate şi în special cele care nu se găsesc în farmacii nu au studii în spate. Chiar dacă persoana respectivă nu are niciun fel de afecţiune a pielii, poate să dezvolte tot felul de alergii. În acest sezon, trebuie să folosim creme foarte grase, din cauza frigului pielea necesitând hidratare mult mai intensă comparativ cu sezonul cald. Crema este indicată odată cu declanșarea pubertății, nu mai devreme și se testează după ce soliciți de la farmacie un eșantion. În alegerea cremei potrivite vă poate ajuta şi farmacistul, dar şi dermatologul, în funcţie de tipul de piele. Sunt creme cu variante special făcute pentru sezonul rece. Dacă o cremă îți merge bine, poți s-o folosești pe termen lung. În general, nu multe sunt persoanele care merg în farmacii să cumpere dermatocosmetice, cele cu factor de protecție sau împotriva îmbătrânirii fiind destul de scumpe”, ne mai explică dr. Tutunaru.
O cremă nepotrivită poate da o reacție alergică ce vă poate desfigura fața pentru o perioadă de 7-10 zile. Așa că, atenție ce folosiți și nu vă lăsați înșelați de reclame!