Cea mai importantă investiţie din Olt, încă nefuncţională. Când va deveni? Preşedintele CJ Olt face previziuni

144
Finalizat de mai bine de un an, depozitul ecologic de la Bălteni este nefuncţional

Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor este finalizat de mai bine de un an de zile. Cu toate acestea el nu a devenit funcţional. Operabilitatea a fost împiedicată, până de curând, de contractele de salubrizare încheiate de administraţiile din Slatina şi Balş. Acum problemele au fost rezolvate şi, totuşi, Sistemul întârzie să devină operaţional. Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a susţinut că nu va mai dura mult până când deşeurile menajere din judeţ vor ajunge în modernul depozit de la Bălteni.

Darea în funcţiune a Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor a fost întârziată de dontractele încheiate de primăriile din Balş şi Slatina cu Salubris. Autorităţile locale nu puteau denunţa unilateral contractele pentru că riscau să achite despăgubiri importante. Dacă nu reuşeau să cadă la înţeleger pentru modificarea contractelor în cauză cu firma de salubritate, administraţiile amintite ieşeau din asocierea pentru implementarea Sistemului şi erau pasibile de returnarea unei cote parte din investiţia realizată.

După numeroase demersuri şi încercări de modificare a contractelor, prin bunăvoinţa firmei de salubrizare, contractele au fost modificate şi totuşi Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor nu a devenit funcţional. Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt, instituţie care a implementat proiectul pe banii europenilor,a explicat de ce Sistenul nu a devenit operaţional nici după rezolvarea problemelor de la Slatina şi Balş.

,,În acest moment, se lucrează la caietul de sarcini. Acesta va fi transmis către toate localităţile din judeţ pentru a fi aprobat în consiliile locale. După ce caietul de sarcini va fi aprobat de toate localităţile, vom scoate  la licitaţia desemnarea operatorului care va prelua gunoiul din tot judeţul şi a operatorul care va administra groapa de la Bălteni şi cele patru staţii de transfer. Noi sperăm ca la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, să avem caietul de sarcini ridicat în SEAP. Din acel moment, nu mai depinde doar de noi. Dacă la licitaţie se vor înscrie foarte multe firme şi se vor contesta între ele, atunci… depindem de alţii”, a spus preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Valoarea proiectului ,,Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în județul Olt”, finanțat în cadrul Programului Operațional Sectorial – Mediu, se ridică la peste 34 milioane de euro.

Investiţia constă într-un depozit ecologic la Bălteni în care se vor colecta deșeurile menajere din tot județul, cu o capacitate de 880.000 metri cubi, o stație de sortare și o stație de tratare levigat, 4 stații de transfer în localitățile Caracal, Balș, Corabia și Scornicești, 3722 platforme de colectare a deșeurilor menajere și 1975 platforme de colectare a deșeurior reciclabile, în cele 112 localități din județ. Implementarea proiectului a presupus închiderea depozitelor urbane neconforme, existente în localitățile Slatina, Drăgănești Olt, Scornicești, Caracal, Corabia  și Balș dar şi achiziționarea a 6450 containere, 8 tocatoare și 18.000 unități de compostare.