Află câți bani primește un parlamentar și de ce beneficii se bucură

173

Oltenii sunt chemați astăzi la urne să aleagă 6 deputați și 3 senatori pentru următorii 4 ani, din peste 140 de candidați. Unii nu se află la primul mandat, alții nu se află la prima încercare de a ajunge în Parlamentul României. Cu toții speră la un loc de unde să aibă un cuvânt de spus pentru măsurile legislative luate pentru români. Rolul de ales al neamului le aduce și beneficii.

V-ați întrebat vreodată cât câștigă un parlamentar? Ca să merite onoarea de a ne reprezenta, votați în cunoștință de cauză! Nu oricine merită să primească asemenea beneficii!
Deputații și senatorii nu primesc doar indemnizații, ci un pachet întreg de beneficii, la care se adaugă și pensia specială. Un parlamentar primește pe lună o indemnizație de 5400 de lei, iar în cazul în care parlamentarul are funcţii în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte, odată cu responsabilităţile, creşte şi salariul, ajungând până la 15.825 de lei în cazul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al Senatului.
Decontarea telefonului mobil și tableta sunt nimic pe lângă celelalte beneficii. Ca să ajungă la Bucureşti, unde au activitate circa 3 zile pe săptămână, deputaţii şi senatorii de Olt fie aleg transportul gratuit cu trenul, fie, dacă preferă mașina proprie, primesc 1.400 de lei pe lună pentru benzină. Cei care nu au unde locui în Capitală pot sta cu chirie sau la hotel, primind de la stat pentru cazare 4.000 de lei pe lună. Mai mult, prezența la ședințele în plen este plătită cu 100 de lei pentru fiecare ședință, la fel și fiecare zi pe care o petrec la București, pentru care primesc câte o diurnă de 100 de lei.
Fiecare ales trebuie să aibă în circumscripţia sa electorală cel puţin un birou parlamentar, de unde să țină legătura cu cetățenii, să le asculte păsurile. Pentru aceasta, primește circa 10.000 de lei lunar, sumă din care să acopere cheltuielile legate de chirie, utilităţi, consumabile şi salariile angajaţilor.
Cele mai râvnite și contestate beneficii sunt însă pensiile speciale. Acestea pornesc de la 1.550 de lei pentru cei care au reprezentat comunitatea lor pe timpul unui mandat și ajung la 4.600 de lei pe lună pentru cei cu trei sau mai multe mandate. Excepție fac doar acei aleși condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

Beneficii:
Indemnizaţie: 5.401-15.825 de lei
Transport: 1.400 de lei pe lună
Cazare: 4.000 de lei
Suma forfetară cabinet : aproximativ 10.000 de lei
Pensiile speciale:
un mandat: 1.550 de lei
două mandate: 3.100 de lei
trei mandate: 4.600 de lei