Comuna Dobrosloveni, vectorul turistic al Oltului

530

Administraţia locală din Drobrosloveni a fost singura autoritate din judeţul Olt participantă la Târgul de Turism de la Romexpo. Standul Centrului de Informare Turistică din această comună a fost unul dintre cele mai apreciate. Turiştii au fost invitaţi să viziteze comuna pentru a descoperi mâncarea tradiţională şi folclorul din zonă, preparatele oferite, iar spectacolele susţinute au fost extrem de convingătoare. Pentru nostalgici, invitaţia a vizat şi petrecerea unei nopţi în cabana lui Ceauşescu, pentru a se transpune o zi în postura fostului dictator.


Oltul nu este un judeţ turistic, dar are istoria şi frumuseţile lui. Asta au vrut să demonstreze autorităţile locale din Dobrosloveni la Târgul de Turism, desfăşurat luna trecută la Romexpo. Standul Centrului de Informare Turistică din comuna olteană a impresionat participanţii prin bogătiţa, diversitatea exponatelor şi profesionismul celor care au promovat comuna şi judeţul.
,,Zona noastră nu este una turistică. Avem, însă, şi noi o istorie care merită cunoscută, dar şi multe alte bogăţii pe care vrem să le facem cunoscute. Am pregătit un pachet turistic complex, datorită potenţialului turistic al localităţii-situl arheologic Romula-Malva, la care au fost efectuate săpături în 2015, săpăturile au fost impresionate şi au scos la iveală artefage valoroase precum opaiţe, vase de lut şi multe alte obiecte folosite acum 2000 şi ceva de ani. Pentru a promova acest obiectiv reprezentativ am lansat şi o carte care scoate la iveală rezultatele cercetărilor făcute în sit. Am pregătit la târg şi foarte multe preparate culinare specifice zonei noastre, pregătite chiar de oamenii din sat. Le-am oferit potenţialilor turişti cam tot ce ne reprezintă, de la pâine în ţest, preparate din carne de porc-lebăr, tobă, şuncă, murături ţărăeşti ca la bunica. Nu a lipsit prazul care a fost vedeta produselor noastre, ca şi mâncarea de teci -un ardei roşu, special, uscat, umplut cu cocă. Vreau să vă spun că am primit aprecieri atât pe parcursul prezenţei la târg, cât şi după, de la organizatori pentru autenticitatea standului nostru care a fost şi unul dintre cele mai mari. Un stand frumos amenajat cu obiecte artizanale, puse la dispoziţie de oamenii din comună, cărora nu pot decât să le multumesc pentru ajutorul oferit”, ne-a declarat Gheorghe Tudoraşcu, edilul care vrea să transforme comuna Dobrosloveni într-o zonă turistică specială.
Şefii administraţiei locale le-au mai prezentat potenţialilor turişti care ar fi tentaţi să viziteze zona şi crâmpeie din folclorul oltenesc, oferindu-le zilnic spectacole susţinute de micii artişti din comună, dar şi prieteni ai acestora, din comunele învecinate.
Una dintre ofertele făcute de reprezentanţii comunei Dobrosloveni a fost inedită. Ea a fost legată de numele fostului şef al statului. Turiştii au fost invitaţi să se răsfeţe precum o făcea, cu aproape trei decenii în urmă, fostul dictator Nicolae Ceauşescu. Totul, la un preţ modic.
,,Cei care vor să ne viziteze au aici şi spaţii de cazare la preţuri mult mai mici decât în alte localităţi din zonă. Unii se pot caza la localnici şi pot beneficia de ospitalitatea acestora, alţii se pot caza la Cabana veche de vânătoare, Cabana Bulvaru, folosită de Nicolae Ceauşescu. Îşi pot închipui, pentru o noapte, două sau mai multe, cum trăia fostul dictator când venea aici, la vânătoare. Personalul care deserveşte cabana le poate pune la dispoziţie chiar şi meniul preferat de acesta. Totul la o sumă modică, aş putea spune. Pentru o cameră care păstrează intact mobilierul de pre vremea lui Ceauşescu, nu trebuie să plătească mai mult de 100 lei. Mâncarea le-ao punem la dispoziţie gratis”, ne-a mărturisit Gheorghe Tudoraşcu.
Autorităţile locale au încheiat, pe durata participării Târgului de Turism, o serie de protocoale de colaborare cu agenţiile de turism din ţară, dar şi din străinătate.
,,Am semnat o serie de înţelegeri cu firmele de turism care efectuează turism cu autocarul. I-am invitat, dacă trebuie să înnopteze în zonă, să vină la Dobrosloveni. Le-am inclus în pachetul turistic, pe lângă vizitarea sitului Marva-Romula, o seară oltenească cu tot ce avem noi mai frumos de a oferi oaspeţilor şi petrecerea unei nopţi în Cabana lui Ceaauşescu. Preţul este unul accesibil”, a susţinut edilul comunei Dobrosloveni.
Înţelegeri de colaborare au fost încheiate şi cu organizatorii de târguri de turism internaţional din Serbia, Bulgaria şi alte ţări. Am semnat protocoale de colaborare şi în domeniul cultural, pentru promovarea cântecului şi dansului oltenesc.
,,Am încercat să încheiem cât mai multe înţelegeri cu firmele de turism, atât din ţară, cât şi din străinătate, cu instituţii de cultură pentru că avem ce le oferi şi suntem dispuşi să descoperim averea culturală a altora, dar şi pe linia Centrelor de Informare Turistică”, a susţinut Lucian Stroe, referend cultural Dobrosloveni.
Cei care vor veni în zonă pot vizita o serie de obiective turistice inedite şi extrem de interesante, atât din comună, cât şi din zona centrală şi de sud a judeţului Olt.
,,În primul şi în primul rând ne promovăm situal arheologic Romula-Malva. La mică distanţă se află Măăstirea Brâncoveni, Teatrul Naţional din Caracal, un monument de arhitectură de excepţie, pot vizita şi Parcul Poroineanu, unul dintre cele mai frumoase din ţară, la Drăgăneşti pot vizita cetatea reconstruită de profesorul Zorzoliu din temeie, sunt multe de vizitat în această zonă”, ne-a spus Ileana Chidu, şefa Centrului de Informare Turistică de la Dobrosloveni, primul de acest gen din judeţ.
Ediţia a XXXVII-a a Târgului de Turism a avut loc la mijlocul lunii trecute la Romexpo, în şase pavilioane expoziţionale. Au participat peste 3008 expozanţi, reprezentând Consilii Judetene, agenţii de turism, tour-operatori, organizaţii şi asociaţii de turism naţionale, regionale şi internaţionale şi-au promovat ofertele şi serviciile, animând cele şase pavilioane expoziţionale. Pe o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi au expus companii din Albania, Bulgaria, Croaţia, Egipt, Grecia, Israel, Italia, Moldova, Palestina, Polonia, România, Serbia, Spania, Turcia şi Ungaria, gradul de internaţionalizare fiind de 35%.