Protejați plagiatorii! Noua decizie a Bibliotecii Naționale a României

92

Biblioteca Naţională a României interzice, de la 1 septembrie, accesul publicului la consultarea tezelor de doctorat care fac parte din Depozitul Legal al instituţiei în plin scandal al lucrărilor plagiate, în ciuda faptului că propriul regulament pentru cititori permite consultarea. Ileana Şerbănescu, noua şefă a depozitului legal spune, într-o filmare cu camera ascunsă, că lucrările sunt „intangibile”, pentru „generaţiile viitoare” şi, de când a ajuns în funcţie, nu permite scoaterea acestora din Depozitul Legal.

Ileana Şerbănescu este şefa Depozitului Legal al Bibliotecii Naţionale a României de la 1 septembrie 2016 şi a obţinut această funcţie în baza unui concurs. A deţinut şefia depozitului legal al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti în perioada în care această instituţie a fost vizată de mai multe percheziţii legate de achiziţionarea de cărţi la preţuri supraevaluate cu un prejudiciu estimat de anchetatori la cinci milioane de lei. Cercetările nu au vizat-o însă pe Ileana Şerbănescu.

„Biblioteca Naţională primeşte tezele de doctorat prin Legea Depozitului Legal (legea 111/1995 – n.r.). Exemplarul care vine în Biblioteca Naţională face parte din depozitul legal intangibil. În consecinţă, exemplarele care vin în Depozitul Legal nu se comunică utilizatorilor. Nici carte, nici periodice, nici teze”, a declarat Ileana Şerbănescu, pentru News.ro.

Poziţia şefului serviciului Depozit Legal este contrară chiar cu propriul regulament al instituţiei. Documentul, la articolul 3.14. care stabileşte felul în care se pot consulta aceste lucrări arată că „Tezele de doctorat, aflându-se sub incidenţa Legii Depozitului Legal, nu pot fi consultate decât cu aprobarea şefului Serviciului Depozit Legal, pe baza unei solicitări scrise. Numărul de titluri solicitate simultan nu va fi mai mare de 5 teze pe zi, dar comunicate pe rând, astfel încât să nu existe pe masa de lectură mai mult de 2 titluri. Utilizatorii sunt obligaţi să respecte Legea dreptului de autor, să nu reproducă (prin fotocopiere, fotografiere) pagini, pasaje şi desene din lucrare. Tezele de doctorat se comunică prin Sala de Ştiinţe Filologice “Mihai Eminescu”, două zile pe săptămână, luni şi miercuri, între 10.00-18.00. Ultima solicitare se primeşte la ora 16.00. Cererile se pot depune toată săptămâna, la custozii sălii de lectură «Mihai Eminescu»”.

Şerbănescu mai spune că singura posibilitate pentru consultarea acestor teze de doctorat este formularea unei cereri pentru digitalizarea lucrării iar acest lucru se va face „în limita resurselor umane şi financiare pe care le are Biblioteca”.