Meciul pentru Parlament este în toi, jucătorii-candidaţi s-au prins în ,,hora olteanească”

235

Peste 140 de candidaţi pentru un loc de deputat sau senator în Parlamentul României sunt în plină “febră” de campanie electorală. Unii chiar cred că au şanse reale să devină deputat sau senator. Evaluările făcute situaţiei politice de la Olt aproape că ne spun, fără prea multe şanse ca lucrurile să se schimbe pe parcursul campaniei electorale, care vor fi viitorii parlamentari de Olt. Practic, se ştiu cu o siguranţă de 100% numele a opt dintre viitorii nouă demnitari -şase deputaţi şi trei senatori.

Mulţi vor, puţini vor reuşi

Pentru Camera Deputaţilor au deja mandatul în buzunar: Florin Iordache, Dan Ciocan, Alexandru Stănescu şi Marius Iancu de la PSD şi Gigel Ştirbu de la PNL, iar la Senat- Paul Stănescu, Renică Diaconescu (PSD) şi Siminica Mirea (PNL). În joc se mai află la acest moment un mandat de deputat. Pentru el se luptă, conform evaluărilor poltice, liberalul Ion Moisescu, popularul Dumitru Niculescu şi liberal-democratul Mihai Niţă. Având în vedere cele întâmplate în precampania care se apropie de final, şansele cele mai mari de a ocupa ultimul loc de deputat de Olt le are omul Alinei Gorghiu, după ce popularul Dumitru Niculescu a fost dat ,,dispărut” iar reprezentantul ALDE s-a mulţumit să ceară sprijinul prin intermediul unei publicaţii în care ne vorbeşte Tăriceanu, acelaşi care ne promite de pe bannerele amplasate în judeţ că ne redă… demnitatea.
Cât despre miza celorlalţi candidaţi, este greu de observat la prima vedere, deşi ea există. Practic, atât maghiarii cât şi restul formaţiunilor politice intrate în ,,hora olteană” , vor să adune cât mai multe voturi pentru a trece pragul electoral şi a căpăta statutul de partid parlamentar.

Cine sunt viitorii parlamentari

Social-democratul Florin Iordache este originar din Caracal. A intrat în politică în 1996, prima funcţie obţinută fiind cea de viceprimar al celui de-al doilea municipiu al Oltului. În toamna lui 2000, după trecerea PSM, partid pe care-l reprezenta, şi care a fuzionat prin absorţie cu PDSR-ul de la acea vreme, a ajuns deputat de Olt. El a fost pe rând vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, preşedinte al Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială şi vicepreşedinte al Camerei Inferioare a Parlamentului, iar de aproape un an îndeplineşte atribuţiile de preşedinte, ocupând a treia funcţie în stat. Este cel mai vechi deputat de Olt, aflându-se la al patrulea mandat şi unul dintre cei mai activi parlamentari din ţară.

Dan Ciocan, candidatul PSD la funcţia de deputat, fost angajat al MAI, este de profesie inginer agronom, conform ultimei actualizări a CV-ului său. El a ajuns în Camera Deputaţilor în mandatul trecut, susţinut de organizaţia municipală Caracal a social-democraţilor. Ulterior, după scandalul soldat cu excluderea din partid a fostului primar Eduard Ciocăzanu, acesta a devenit lider al PSD Caracal. Dan Ciocan este văzut ca un om de afaceri, deşi doar administrează o parte din bussines-ul fratelui său, Cornel Ciocan. ,,Rădăcinile” deputatului Ciocan sunt în comuna Rotunda, unde familia sa deţine o fermă destul de cunoscută în zonă.

Deputatul PSD Alexandru Stănescu este de profesie inginer. El candidează pentru un nou mandat de deputat şi, conform calculelor, este ca şi ieşit. Alexandru Stănescu a administrat, până la ajungerea în Parlament ca deputat pentru Colegiul VII, o firmă cu afaceri în domeniul agricol. În Camera Deputaţilor, acesta a iniţiat mai multe proiecte de lege ce doresc să reglementeze activitatea în domeniul agricol. El a devenit şi vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură.

Marius Iancu este de profesie economist. Intrat relativ recent în politică, el şi-a câştigat locul în organizaţia PSD Olt şi susţinerea colegilor după victoria din vară a social-democraţilor la Slatina, campanie pe care a conds-o. Iancu a deţint până de curând, când a câştigat concursul de administrator public al judeţului, funcţia de manager al Spitalului de Psihiatrie Cronici de la Schitu Greci, pe care l-a transformat într-una dintre cele mai moderne unităţi de profil din ţară.

Paul Stănescu, fost preşedinte al CJ Olt şi lider al social-democraţilor din judeţ, în perioada 2008-2016, este de profesie inginer. El a intrat în politică după 2000, iar în 2005 a devenit prim-vicepreşedinte al PSD Olt, iar din 2009 a preluat şefia organizaţiei. Stănescu devenit, în vara lui 2008, primul şef al administraţiei judeţene ales prin vot uninominal. Înainte de a deveni funcţionar al statului, cu statut de demnitar, acesta şi-a administrat propria afacere din domeniul agricol. Rezultatele foarte bune l-au propulsat rapid pe liderul social-demcoraţilor olteni în fruntea partidului, în postura de vicepreşedinte.

Social-democratul Renică Diaconescu, este de profesie medic neurolog, doctor în ştiinţe medicale şi candidat pe un loc eligibil pentru Senat. În perioada 2004-2008, a fost deputat în Parlamentul României ales pe lista PSD +PUR, ca lider al organizaţiei judeţene a Partidului Umanist. Renică Diaconescu a intrat în politică în urmă cu aproape 20 de ani, în Partidul Alianţa pentru România. În 2003 a devenit preşedinte al PUR Olt, iar un an mai târziu candidează la fotoliul de primar al Slatinei. Nu reuşeşte să ajungă în fruntea administraţiei municipale, dar câteva luni mai târziu ocupă un loc eligibil pe lista PSD+PUR pentru Camera Deputaţilor şi ajunge parlamentar.

Liderul PNL Olt, deputatul Gigel Sorinel Ştirbu, deschide lista organizaţiei judeţene pentru Camera Inferioară a Parlamentului. De profesie preot, politicianul se află la al doilea mandat. Pentru o scurtă perioadă, începând cu finele anului 2013, el a deţinut funcţia de minsitru al Culturii în Guvernarea Tăriceanu, care îi este şi naş. Între anii 2007 şi 2008, acesta a fost secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister. Anterior, deputatul a deţinut, pentru doi ani, funcţia de subprefect. Ştirbu a intrat în politică în 2001, când a ocupat, timp de trei ani, funcţia de preşedinte al TNL Olt. Preşedintele liberalilor olteni este, cu cele două mandate la activ, cel mai vechi parlamentar de Olt, după social-democratul Florin Iordache, cu patru mandate la activ, care candidează la aceste alegeri pentru a-i reprezenta pe olteni încă un madat.

Siminica Mirea, liberala care deschide lista organizaţiei judeţene pentru Senat, este singura femeie din Olt care va reprezenta judeţul în Camera Superioară a Parlamentului. De profesie inginer, fosta lideră a democraţilor olteni este om de afaceri, conducând firmele familie, în care muncesc sute de angajaţi. Mirea a intrat în politică în urmă cu şapte ani, în PDL. Încet şi sigur, ea a urcat treptele politicii locale până la preluarea şefiei structurii judeţene a fostului partid de guvernământ, conducând organizaţia în cea mai grea perioadă a acesteia. După fuziunea cu PNL, Mirea a condus structura judeţeană din calitatea de copreşedinte, alături de Gigel Sorinel Ştirbu. În urmă cu patru ani, viitoarea senatoare de Olt şi-a încercat şansele de a accede în Camera Deputaţilor, ca reprezentant al PDL, partid aflat într-o scădere dramatică de imagine. Siminica Mirea este soţia primarului comunei Crâmpoia, Ionel Mirea, căruia îi este şef pe linie politică. Din vară, ea este consilier judeţean al PNL.

Trei candidaţi pe un loc în Camera Inferioară

Cel de-al şaselea mandat de deputat de Olt este disputat de trei candidaţi: liberalul Ion Moisescu, popularul Dumitru Niculescu şi liberal-democratul Mihai Niţă.
Ion Moisescu este de profesie economist, candidatul liberal este un cunoscut om de afaceri, fiind printre primii olteni care şi-au luat soarta în propriile mâini după 1989. În 1991 a înfiinţat societatea SC Donald, pe care o administrează. El a intrat în politică în 1994, în 2004 a devenit vicepreşedinte al organizaţiei din Scorniceşti, localitate în care domiciliază. Cinci ani mai târziu, Moisescu preia conducerea organizaţiei orăşeneşti pe care o transformă în cea mai puternică structură a PNL Olt. Din 2012, candidatul PNL pentru Camera Deputaţilor deţine funcţia de consilier judeţean. După modul în care s-a desfăşurat precampania electorală, el are prima şansă să ocupe cea de-a şasea funcţie de deputat.
Reprezentantul PMP, deputatul Dumitru Niculescu, speră să-şi păstreze statutul de ales al neamului pe care l-a obţinut în urmă cu patru ani, când a candidat în Colegiul V-Caracal, sub sigla PP-DD, partid fondat şi condus la acea vreme de Dan Diaconescu. De profesie, Niculescu este inginer şi înainte de a obţine statutul de demnitar îşi administra afacerile din domeniul agricol. Acesta şi-a început cariera politică în PDL pentru ca în urmă cu patru ani să i se alăture concetăţeanului său Dan Diaconescu. Pe valul de simpatie de care se bucura partidul -televiziunii poporului, a reuşit să-l împiedice pe social-demcoratul Dan Ciocan să închidă mandatul şi a dublat funcţia de reprezentant în Camera Deputaţilor a electorilor din zona Caracal.
După două mandate de senator obţinute sub sigla PDL, Mihai Niţă, inginerul ajuns preşedinte interimar la ALDE Olt, nu vrea să revină la afaceri, ci doreşte să-i reprezinte în continuare pe olteni. Nu în Camera Superioară a Parlamentului, ci în Camera Deputaţilor. Chiar dacă la nivel central noul său partid stă relativ bine, obţinând un scor peste pragul electoral, nu la fel stau lucrurile la nivel judeţean. Dacă ţinem cont de faptul că nu prea are nici cine să-l ajute să facă o campanie vizibilă şi suficient de convingătoare, senatorul Niţă are şanse destul de mici să ajungă unde doreşte.

Se preconizează o guvernare de sânga PSD-ALDE

Ultima cercetare sociologică realizată la finalul precampaniei electorale de către CIADO România arată că în viitorul parlament vom avea doar cinci formaţiuni politice. Marea surpriză o reprezintă absenţa din următorul for a partidului condus de fostul şef al statului, Traian Băsescu. PMP ar obţine, conform CIADO, doar 4,9% din voturile valabil exprimate. Sondajul realizat pe 1.500 de subiecţi are o marjă de 3%. O altă formaţiune politică aflată în atenţia analiştilor şi măsurată în cadrul cercetării sociologice este partidul lui Bogdan Diaconu -Partidul România Unită. În ciuda vizibilităţii foarte mari pe postul ce-i aparţine lui Sebastian Ghiţă şi a legării imaginii de Victor Ponta, PRU nu reuşeşte să obţină mai mult de 2,9 %. Iată cum arată rezultatele cercetării făcute de CIADO: PSD- 44,6 %; PNL- 29,3 %; ALDE- 6,5 %; USR- 5,7 %; UDMR- 5,2 %; PMP- 4,9 % şi PRU- 2,5 %. Dacă rezultatele se vor menţine la acest nivel, viitoarea guvernare va fi una de stânga, Guvernul urmând a fi format din reprezentanţii noului USL alcătuit din PSD şi ALDE. Dreapta nu ar putea forma o majoritate nici dacă va reuşi să atragă reprezentanţii UDMR şi reprezentanţii minorităţilor. O singră şansă ar avea Dreapta să formeze viitorul guvern: intrarea în parlament a PMP care să se alăture noului PNL, USR şi UDMR, iar PMP să obţină procentul necesar accederii în legislativ în dauna PSD.
Iată mai jos ce partide şi cu ce candidaţi intră în competiţia programată pentru 11decembrie, în vederea desemnării viitorilor senatori şi deputaţi:

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT (PSD) ne propune pentru Camera Deputaţilor, în ordinea plasării pe lista electorală, pe deputaţii- Florin Iordache, Dan Ciocan şi Alexandru Stănescu. Lista este continuată cu Marius Ionel Iancu, Man Felicia, Ion Cătălin Grecu şi Florian Dumitrescu. Propunerile social-democraţilor pentru Senat sunt: Paul Stănescu, Renică Diaconescu, Cornelia Sulger, Ion Bozgă şi Sorin Brătoi.

PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL (PNL) doreşte să-i trimită în Camera Deputaţilor pe Gigel Sorinel Ştirbu, Ion Moisescu, Dan Stana, Ana-Maria Ciauşu, Gabriel Florin Nicolescu, Mihai Silviu Cârloganu şi Tomel Băieţică. Pregătiţi să-i reprezinte pe liberali în Senat sunt Siminica Mirea, Andrei Iordache, Adrian Mulţescu, Ion Ciocan şi Ion Spiridon.

PARTIDUL ALIANŢA LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR (ALDE) îi propune electoratului din judeţ pentru Camera Deputaţilor pe Mihai Niţă, Ioan Ciugulea, Bogdan Alexandru Popistaş, Florea Tudor, Gheorghe Udrescu, Gherghina Ioniţă,Daniel Albu şi Nicuşor Briceag. Pentru Senat, pe lista partidului condus de Călin popescu tăriceanu se află Teiu Păunescu, Cristian bircea, Marin Smarandache, Mihaela Luana Andronia Stana şi Romuluis Cheroiu.

PARTIDUL MIŞCAREA POPULARĂ (PMP) va intra în alegeri pentru a obţine votul oltenilor pentru Camera Deputaţilor cu Dumitru Niculescu, Florin-Silviu Tănăsie, Ion Daniel Constantin, Horia Valentin Răduinea, Cosmin Florescu, Ionela Stănculescu, Mihaela Broboană şi Cristian Ţenea. Pentru Senat, partidul condus de ex-preşedintele Traian Băsescu îi propune electoratului oltean pe Aurel Mone, Cristian Bârlădeanu, Mihai Laurenţiu Borţa, Camelia Chiriţă şi teodor Claudiu Iancu.

UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA (UDMR) are, şi la aceste alegeri, liste complete în Olt. Ungurii vor să-i trimită în Camera Deputaţilor, pentru a-i reprezenta pe cei 160 de cetăţeni aparţinând etniei, pe Ioan Szucs, Ianos Fancsali,Tamas-Tivadar Balog, Zsofia Marton, David Kolumban, Szabalcs Szenas, Jozsef-Andras Kislaki şi Attila Feri Kemeri. Voturile pentru Senat speră să le adune cu ajutorul lui Ştefan Berek, Ildikp Lorincz, Zoltan Angi, Arpad Udvardi, Istvan-Csaba Gergely.

PARTIDUL ROMÂNIA UNITĂ (PRU) vine în faţa electorilor din Olt cu o echipă tânră pentru Camera Deputaţilor: George Alexandru Ionică, Alina Mariana Mihai, Mădălina Floriana Boagiu, Florinel Bogdan Jianu, Dumitru Marinescu, Marin Bratu, Răzvan Iulian Verdeş şi Ana-Maria Guşă. Pe lista cu candidaţii pentru Senat ai acestei formaţiuni politice se găsesc Mihai Grosu, Mircea Potecaru, Constantin Muşătescu, Marinela Viluţa Călin şi Marin Ionică.

ALIANŢA NOASTRĂ ROMÂNIA (ANR) vrea să-i trimită în Camera Deputaţilor pe Ioan Iordănescu, Maria Elena Ivaşcu,Cicerone Rădulescu, Ileana Tudora, Argentin Florin Pantelică şi Petre Ţurcanu. Pe lista pentru Senat a partidului se află Alexandru Gurmaz, Elena Neagoe, Ilie Bercea, Camelia Bercea şi Ion Ghiţă.

PARTIDUL ROMÂNIA MARE (PRM) continuă lupta pentru a reveni în Parlament şi după moartea tribunului. Urmaşii lui Vadim le propun oltenilor să-i trimită în Camera Deputaţilor pe Vasile Popa, Ştefan Constantin, Zizi Georgeta Buiculescu, Dominel Boşoteanu, Mihai Vlăduţ, Aurel Cenuşe, Mirel Dorel Florica şi Gheorge Ştefan. Propunerile pentru Senat sunt: Petre Burda, Melania Ghidănac, Cornel Drăghici şi Iulian Achim.

PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN (PER) îi propune oltenilor cu drept de vot, pentru Camera Deputaţilor, pe Ana Maria Guinea, Andrei Mădălin Cârstocea, Camelia Fuiorea, Robert Alexandru Damian, Dragoş Alexandru Ioniţă, Victor Eugen Stănescu, Mihaela Ghelase şi Vasile Dincă.Pentru Senat, PER propune la Olt pe Marilena Daniel Stoescu, Florin Prodea, Emil Agheorghiesei, Sorin Antoniu şi Petrovici.

PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN (PSR) vine în faţa electoratului din judeţ pentru Camera Deputaţilor cu Vasile Câtu, Mădălin Gheorghe Turcu, Elena Ionescu, Florea Popa, Iuliana Mateescu, Maria Cedică, Ilie Duţu şi Ion Ştefan. Pentru Senat, PSR propune electorilor din Olt pe Liviu Constantin Sandu, Ioan Răducu, Maria Manea, Constantin Mateescu şi Rodica Vasile.