Și muribunzi, și țepuiți: masca de oxigen le-a dat aer, dar le-a luat banii. Vezi câte cazuri la Olt

340

Un nou scandal național legat de țepuirea bolnavilor s-a iscat în urma unei anchete marca Tolontan. Jurnaliștii dezvăluie cum distribuitoarea de aparate de oxigen pentru pacienții cu astm, cancer, silicoză, boli severe de plămâni, apnee- Vitalaire- este acuzată că își bazează afacerea pe executarea silită a pacienților, prin înșelătorie, folosind facturare dublă și solicitând sume mari de la pacienți chiar dacă acestea sunt decontate de CAS. Printre cei circa 3000 de pacienți muribunzi târâți prin instanțe, Realitatea Oltului a identificat 57 de cazuri la Olt.

Parchetul din Iași a deschis ieri un dosar de evaziune fiscală pe numele firmei SC Air Liquide Vitalaire România SRL, reprezentanța din România a corporației franceze Air Liquide Vitalaire cu sediul în Iași, care derulează contracte cu toate cele 42 de Case de Asigurări de Sănătate județene. Potrivit informațiilor publicate de jurnaliști, firma folosea facturi duble, pacienții care știau că au plătit la zi sau că CAS le-a decontat serviciul trezindu-se după ceva timp cu acțiune în instanță pentru neplata unor datorii uriașe pentru ei. Oamenii grav bolnavi, care nu se mai pot deplasa, care nu au acces la informație sau nu mai au puterea să se lupte, se sperie și plătesc sau trec în Viața de Apoi cu sufletul neîmpăcat din cauza datoriilor, speranța de viață în cazul multora fiind de doar câteva luni de zile. Reprezentanții societății recunosc că aceasta are aproape 3.000 de procese împotriva clienților-pacienți. Astfel, din 2010 și până azi, Vitalaire a intentat bolnavilor două procese pe zi, în medie!
Potrivit sursei jurnaliștilor, facturarea dublă începe “în momentul în care el nu plătește. Din acea lună, pacientul figurează lunar cu 0,01 lei în contabilitate. Dar clientul nu știa! Factura dublă, cu 130 de lei pe lună, era păstrată într-un dosar al firmei, neînregistrat la Fisc! După luni de zile, sau uneori după ani, bolnavul era dat în judecată și la proces mergeam cu facturile cu 130 de lei, deși ele nu erau legal înregistrate.”

Contracte și la Olt, dosare în instanță la fel

”Avem înțelegeri cu 42 de Case de Sănătate. Și mă puteți cita: da, îi acționăm pe pacienții datori în judecată, dar din cauza celor de la CAS!”, spune avocatul firmei, Dragoș Bobu.
Vitalaire se află printre cele 14 firme aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Olt care închiriază pacienților din județul nostru aparate de oxigen. Și da, a acționat în instanță pentru neplată și olteni. Și nu, nu beneficiază de decontare din partea CAS, cum se apără firma, doar de oxigenul pacienților aflați în stadiul 4 în anumite boli. “Acum, potrivit șefilor firmei, s-a redus speranța de viață, pentru că cei de la CAS le decontează oxigenul doar pacienților aflați în stadiul 4 în anumite boli. Să știți că numărul imens de procese în care i-am acționat pe pacienți este datorat faptului că sistemul conceput de Casa de Sănătate nu protejează pacientul! Sistemul nu e făcut în folosul pacientului”, a motivat directorul general Lucian Bentu.
Cum stă situația la Olt, ne explică directorul CAS. “În contract cu CAS Olt sunt 14 firme, printre care și aceasta. Nu am avut sesizări din partea pacienților, nici nu era de competența noastră. Am citit de acuzațiile lor că cei de la CAS ar da banii târziu și pot spune că nu este adevărat. Oxigenul este primul pe listă la decizii, are prioritizare maximă. Și nici faptul că primesc doar pacienții în stadiul 4 nu este adevărat. Orice persoană care a venit cu cerere pe oxigen, noi am dat decizie. Chiria aparatului, stabilită la 180 de lei pe lună, se decontează integral. Firma poate factura pacientului, poate, alte produse comandate, de genul măștilor, ce vrea în plus fiecare, sau închirierea până ce încheie contractul cu CAS, pentru că în cazul în care după cele 3 sau 6 luni perioada pe cât este valabilă decizia, unii pacienți uită să mai aducă decizii, firma îi facturează în continuare. Aparatul este închiriat, iar omul plătește, firma nu dă nimic degeaba. În județul Olt avem lunar, în medie, 350 de decizii pentru oxigen”, declară Florin Ciocan, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt.
Că practica de recuperare a datoriilor, corect stabilite sau pe bază de documente false (va stabili instanța) s-a aplicat cu prisosință și în Olt, stau dovadă numeroasele dosare înregistrate pe rolul instanțelor. Curios este și numărul mare al lor, dovadă că în majoritatea cazurilor firma recurgea la recuperare. Realitatea Oltului a verificat pe termene.ro existența unor litigii între această firmă și pacienți olteni și a identificat nu mai puțin de 57 de dosare înregistrate în ultimii ani, fie de execuatre silită, fie de cerere de valoare redusă (procedură mai rapidă, în cazul când valoarea nu depășește 10.000 de lei). Pe rolul Judecătoriei Slatina se află în curs de executare silită două dosare, în perioada 2014- 2016 figurând 21 de dosare. Tribunalul Olt a înregistrat în perioada menționată 9 dosare, Judecătoria Balș 9, Judecătoria Caracal 9, iar Judecătoria Corabia 9.

Detalii despre anchetă:
http://www.tolo.ro/2016/11/21/marturii-si-documente-dintr-o-multinationala-pharma-firma-noastra-insala-bolnavii-saraci-din-romania/
http://www.tolo.ro/2016/11/22/parchetul-din-iasi-a-deschis-ieri-un-dosar-penal-noi-acte-interne-confirma-vitalaire-incasa-bani-si-de-la-cas-si-de-la-pacienti-bolnavii-restanti-sint-amendati-cu-73-pe-an/