O creşă nouă, cadou de la americani

124

Deficitul de locuri în creşele caracalene se va reduce simţitor de anul viitor. După ce a construit o grădiniţă nouă la Deveselu şi a reabilitat celelalte unităţi de învăţământ din comună, Guvernul american a decis să investească şi într-o creşă modernă în municipul aflat la doar 10 km de Baza NATO. Investiţia care se va ridica la aproximativ un million de dolari, va fi gata până la vară.

O problemă pe jumătate rezolvată

Zeci de părinţi din Caracal ar dori să revină la muncă. Nu o fac pentru că nu au cu cine să-şi lase bebeluşii. Veniturile nu sunt aşa de mari pentru a-şi angaja bonă, iar locuri în creşă nu există. Numărul locurilor în cele două creşe din localitate este mult prea mic faţă de nevoile comunităţii, aşa că mulţi se trec pe lista de aşteptare, fără a avea garanţia că reuşesc să prindă un loc înainte ca micuţii lor să împlinească vârsta pentru grădiniţă.
,,Avem nevoie de locuri în creşă pentru că sunt multe solicitări. Avem aproximativ 50 de cereri pe care nu le-am putut onora. În municipiul nostru sunt două creşe: una în cartierul HCC, iar cealaltă în cartierul dr. Marinescu, cu o capacitate totală de 56 de locuri” ne-a declarat Ionica Ghimiş, şefa Serviciului Creşe din cadrul Primăriei Caracal.
În lipsa resurselor bugetare pentru astfel de investii, salvarea vine din partea Guvernului American. După ce a investit în infrastructura şcolară de la Deveselu, localitate ce găzduieşte Scutul Antirachetă, ridicând de la zero o grădiniţă şi reabilitând restul unităţilor şcolare, aceştia vor ridica la Caracal o creşă modernă.
,,Construirea creşei de către americani vine să reducă deficitul. Faptul că va fi construită în zona târgului săptămânal vine să acopere cererile din cele două cartiere de case”, a susţinut Ghimiş.

O creşă modernă şi dotată corespunzător

Investiţia se va ridica la aproximativ un million de dolari. Lucrările la creşa americană de la Caracal vor demara, cel mai probabil, în primăvară şi se vor finaliza în câteva luni.
,,Am aprobat în Consiliul Local să punem la dispoziţie pentru această investiţie o suprafaţă de 2000 mp, în zona târgului săptămânal, această locaţie fiind singura care îndeplinea condiţiile puse. Din câte am înţeles de la autorităţile americare care se ocupă de construirea creşei, au fost demarate procedurile pentru desemnarea firmei care se va ocupa de implementarea acestui proiect. Practic, ele sunt cele care dau banii, stabilesc felul în care va arăta viitoarea creşă şi vor decide cine o va construi. Noi doar le-am pus la dispoziţie terenul care să corespundă solicitărilor. Cel mai probabil, creşa va fi gata în vara anului viitor. Mai multe detalii nu vă putem da în acest moment dar, cu siguranţă, clădirea va fi una modernă, utilată corespunzător”, a afirmat viceprimarul municipiului Caracal, Octavian Stănescu.

Debutul unei colaborări de lungă durată

Guvernul american a decis, după construirea scutului antirachetă de la Deveselu, să sprijine autorităţile locale din jurul Bazei NATO. Pentru început, investiţiile realizate de ei au fost în domeniul educaţiei. Astfel, în ultimii doi ani, a fost construită o grădiniţă nouă şi a fost modernizată şcoala din comună şi reabilitată grădiniţa din satul Comanca, aparţinând de Deveselu. Acum, americanii şi-au extins sprijinul şi către comunitatea din Caracal, în acelaşi domeniu. După discuţiile avute de comanda americană a Bazei NATO şi autorităţile caracalene s-a ajuns la concluzia că prioritatea zero din domeniul educaţiei o reprezintă diminuarea deficitului de locuri în creşe. Conducerea administraţiei locale din cel de-al doilea municipiu al judeţului este convinsă că sprijinul american nu se va rezuma doar la această investiţie. Cu atât mai mult cu cât nevoile sunt numeroase şi diverse. Una dintre acestea vizează modernizarea şi dotarea spitalului municipal, astfel încât acesta să corespundă standardelor solicitate de angajaţii americani ai bazei de la Deveselu.