Salvatorii nu se dezmint

115

Obișnuiți să salveze vieți, salvatorii olteni nu se dau în lături să sară în ajutorul semenilor nici atunci când aceștia au nevoie de sânge.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab“ al județului Olt au donat astăzi pentru viață. Mai mulți salvatori au răspuns afirmativ solicitării Centrului de Transfuzie Sanguină Slatina, pentru a dona o şansă la viață celor aflați în suferință.
Centrul slătinean se confruntă cu o criză de sânge, gestul pompierilor fiind unul și de îndemn pentru semeni să le urmeze exemplul.
Potrivit statisticilor, unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Dacă sângele unui donator este sănătos, acesta poate să salveze chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe celule roșii (folosite la intervenții chirurgicale), trombocite (tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie) și plasmă (accidente și traume, arsuri).
Poate fi donator orice cetățean cu:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.