„Persoana seropozitivă, o prioritate locală” este tema unei conferințe pe care o vor organiza la Slatina Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în colaborare cu echipa Compartimentului HIV al Spitalului Județean Slatina. Conferința face parte dintr-un proiect lansat anul acesta, cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
În fiecare an, 3-4 olteni infectați cu HIV pierd lupta cu boala, iar alți purtători- de la asimptomatici până la faze terminale- speră să se găsească un tratament-minune. Potrivit statisticilor județene, 229 de olteni sunt purtători ai virusului HIV, majoritatea din generaţiile 1988- 1989- 1990. Oameni care au învăţat să trăiască cu boala, iar numărul rezultatelor pozitive la testările făcute în Olt s-a dublat. Anul trecut, probele recoltate au indicat 10 noi cazuri, un record pentru Centrul de Consiliere şi Testare HIV-SIDA din Slatina, înregistrat în ultimii 11 ani de când funcţionează. Viaţa acestor oameni depinde de tratamentul zilnic, iar cei care-l respectă pot trăi cu HIV.
În cadrul unui proiect cofinanțat cu fonduri norvegiene, UNOPA- Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, în colaborare cu specialiștii în domeniu de la Slatina, au avut o întâlnire cu persoanele seropozitive din județul Olt, fiind analizate nevoile pe care persoanele seropozitive le au, problemele cu care se confruntă în acest moment, accesul la tratament, la servicii medicale și sociale, accesul pe piața muncii, etc. „Pe de altă parte a fost luată în calcul nevoia de reunire a persoanelor seropozitive într-o asociație de pacienți, care să le apere drepturile și să desfășoare programe destinate acestui grup vulnerabil“, se arată într-un comunicat de presă al UNOPA.
Concluziile acestei întâlniri vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă joi, intitulată sugestiv „Persoana seropozitivă, o prioritate locală”. „Evenimentul își propune să ofere ocazia specialiștilor și autorităților locale să își expună punctul de vedere în identificarea soluțiilor potrivite și a demersurilor necesare pe plan local, pentru a se extinde măsurile de prevenire a transmiterii infecției HIV în comunitate și pentru o creștere a calității vieții persoanelor seropozitive. Totodată ne propunem să menținem atenția opiniei publice asupra subiectului HIV/SIDA, pentru o mai bună conștientizare și responsabilizare în raport cu prevenirea infecției și integrarea socială a pacienților seropozitivi.“, se mai arată în comunicat.
Acțiunile referitoare la problemele cu care se confruntă acești pacienți fac parte din proiectul “Prin ochii mei”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, având drept obiectiv principal respectararea dreptului la viață și la sănătate pentru persoanele seropozitive din România.
PE ACEEAȘI TEMĂ: