Dosarul Revoluţiei: procurorii militari au descins la Senat

107

Procurorul general al României a anunțat declasificarea unor documente importante în ancheta privind Revoluția din 1989, fiind vizate rapoarte ale SRI și documente ale unei comisii parlamentare de anchetă din anii 90. Astăzi, procurori militari din cadrul Parchetului General au descins în Senatul României.

Biroul Permanent al Senatului a hotărât încuviințat studierii arhivei în Dosarul Revoluției din 1989 la solicitarea Parchetului General – secția Militară. Astăzi, procurorii militari au ajuns la Senat pentru documentare.
„Toate documentele care pot clarifica situația de la Revoluție vor fi declasificate”, a anunţat procurorul general Augustin Lazăr. În dosarul Revoluției s-a decis de curând extinderea urmăririi penale in rem sub aspectul infracțiunii contra umanității. “Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acțiunile desfășurate și măsurile dispuse, noua conducere politică și militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condițiilor de tipicitate ale infracțiunii contra umanității prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i și k Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal”, a informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit anchetatorilor, cercetările urmează a fi reluate cu privire la toate faptele care au făcut obiectul dosarului nr. 11/P/2014, inclusiv cu privire la cele comise după data de 22 decembrie 1989 pe întreg teritoriul țării.