Sindicaliștii finanțelor din teritoriu îl dau în judecată pe președintele ANAF

93

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) a informat vineri, într-un comunicat de presă, că sindicaliștii din cadrul Direcțiilor Regionale ale Finanțelor Publice dau în judecată angajatorii și președintele ANAF, pe motiv că s-a dispus echivalarea salariilor pe funcții publice similare fără a se ține cont de dispozițiile OUG 43/2016.

“Membrii Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) din cadrul Direcțiilor Regionale ale Finanțelor Publice dau în judecată angajatorii și președintele ANAF, motivat de faptul că s-a dispus echivalarea pe funcții publice similare fără a se ține cont de dispozițiile OUG 43/2016, precum și de interpretările oficiale date de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, creând astfel un prejudiciu major tuturor angajaților din structurile teritoriale ale finanțelor publice. Subiectivismul în aplicarea legii, într-o țară membră UE și condusă, după cum ne plăcea să spunem până astăzi, de tehnocrați, nu este asumat și agreat de finanțiști, punându-se astfel un mare semn de întrebare asupra obiectivității administrării fiscale’, se arată în comunicatul citat.

SNFP face apel la premierul Dacian Cioloș „să intervină, într-un moment de maximă tensiune teritorială, pentru a elimina suspiciunea că există o înțelegere guvernamentală în aplicarea subiectivă a legilor”.

„Precizăm faptul că organizația noastră a negociat la nivelul Ministerului Muncii echivalarea salariilor pe funcții publice similare, motiv pentru care ne vedem obligați să ne folosim de toate mijloacele sindicale în vederea aplicării actului normativ aprobat de Guvern”, a completat sursa citată.

Preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu, a afirmat că „este vorba despre o eliminare a discriminărilor între funcționarii publici care lucrează în subordinea aceleiași instituții publice, aici este vorba de ANAF”.

„Toate instituțiile publice din subordinea ANAF trebuie echivalate din punct de vedere salarial. Acest lucru nu este respectat în momentul de față de conducerea ANAF, drept pentru care colegii mei din teritoriu au hotărât să facă, pe deoparte, acțiuni de protest, iar pe de altă parte să meargă și pe calea instanțelor de judecată pe motiv că legea nu se aplică în spiritul și litera ei, așa cum de fapt o și interpretează printr-o adresă oficială Ministerul Muncii’, a completat Sebastian Oprescu.

Acesta a ţinut să precizeze că protestele vor avea un caracter spontan.

Preşedintele SNFP a mai spus că, în cursul zilei de joi, a avut o întâlnire cu președintele ANAF.

„El ne-a spus că este vorba de o interpretare a unei agenții, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, care nu are competență în interpretarea actului normativ privind aplicarea Legii salarizării. Din punctul ăsta de vedere, și nearătându-ne această adresă, noi am considerat că sunt informații eronate, drept care am informat colegii mei din teritoriu și ei asta au decis’, a subliniat Sebastian Oprescu.