Cei trei patroni ai clubului Colectiv, la Parchetul General

89

Patronii clubului Colectiv, patroana firmei de artificii şi pirotehniştii care au montat artificiile în club vor fi audiați, joi, la Parchetul instanței supreme, în cauza disjunsă din dosarul Colectiv, în care procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală.

Potrivit unor surse judiciare, la Parchet se vor prezenta patronii clubului Colectiv, George-Alin Anastasescu, Paul-Cătălin Gancea şi Costin Mincu,  pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia Viorel şi patroana firmei de artificii, Daniela Ioana Niţă. Totodată, lor ar urma să li se aducă la cunoştinţă că au fost dispuse noi expertize medico-legale în acest dosar.

În 28 octombrie, Parchetul instanţei supreme a anunţat că, în cauza disjunsă din dosarul Colectiv, în care procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală, au fost audiaţi 40 de martori şi persoane vătămate şi au fost dispuse 82 de expertize medico-legale.

Procurorii menţionau că au dispus începerea urmăririi penale faţă de artificierul Marian Moise, aflat sub control judiciar, pentru ucidere din culpă privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală din culpă a 112 persoane, precum şi pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În acest caz se fac cercetări şi faţă de persoanele trimise în judecată prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016, pentru vătămare corporală din culpă, faţă de alte 92 de persoane vătămate, mai arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor, medicii legişti din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de şase luni şi un an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau a infirmităţii, până în prezent unele dintre persoanele vătămate fiind în cursul tratamentului atât în ţară, cât şi în străinătate.

În privinţa dosarului denumit generic „Colectiv”, instrumentat de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta a fost soluţionat prin trimiterea în judecată a opt inculpaţi (şase persoane fizice şi două persoane juridice) la data de 28 aprilie 2016, spre competentă soluţionare Judecătoriei Sectorului 4, mai preciza Parchetul instanţei supreme.