Dirijorul acuză: starea artiștilor este una mizerabilă la „Doina Oltului“!

1457

Scandalul de la Ansamblul „Doina Oltului“ nu este nici pe departe stins. În timp ce auditul Consiliului Județean scormonește prin hârtii pe urma banilor cheltuiți pe motorină sau diurnă, artiștii abia se mai abțin să nu se răscoale, nedorind ca nemulțumirile lor să fie asociate cu alegerile ce bat la ușă. Nemulțumit de atitudinea directorului Crețeanu, dirijorul Cristi Dumitru, proaspăt înlocuit din funcția de șef de secție, pune pe tapet problemele cu care se confruntă ansamblul.

Răzmeriță la „Doina Oltului“. 40 de artiști cer ajutor la Consiliul Județean

„Noțiunea de rapsod nu prea are puncte comune cu noțiunea de profesionist. În ceea ce privește comportamentul este o persoană dușmănoasă, conflictuală, răzbunătoare. Nu știe decât să spună când îl superi „te dau afară!“. Pentru faptul că am fost nevoit să fac cunoscut atât scris cât și verbal domnului președinte al CJ Olt abuzurile și cheltuielile pe care le face în interes personal prezentând acte și fapte fictive, a convocat Consiliul de Administrație și singura problemă a ansamblului a fost schimbarea mea din funcție “, declară dirijorul Cristian Dumitru, înlocuit cu câteva zile în urmă din funcția de șef al secției muzicale a ansamblului.
Acesta recunoaște că la finele anului s-ar fi găsit în imposibilitatea de a mai ocupa funcția de șef de secție muzicală, însă ar fi putut beneficia, potrivit legii, de o derogare de la minister. „Sunt angajat al ansamblului de aproximativ 20 de ani, perioadă în care nu am avut abateri disciplinare, reproșuri în ceea ce privește comportamentul, mi-am achitat onorabil sarcinile de serviciu, iar acum sunt ținta unor acuzații nefondate din partea acestui director. Este adevărat, la 31 decembrie 2016 se împlinesc 5 ani de la numirea mea în funcția de șef secție și urma să fiu în imposibilitatea de a mai ocupa funcția de conducere. Din cauza faptului că atunci când trebuia să-mi dau licența interveneau spectacole, festivaluri, pregătirea repertoriului, am amânat licența de 4 ori. Prezența mea la serviciu a fost de 100% și pot dovedi cu toți colegii ca martori, am stat peste program, am venit și din concediu. Domnul director a refuzat să-mi elibereze o adeverință către Consiliul Județean, document care îmi era necesar la Ministerul Culturii pentru obținerea unei derogări de studii superioare până la următoarea sesiune. Eram îndreptățit legal să mi-l elibereze, derogări de studii superioare acordându-se multor instrumentiști la nivel național. Este un abuz, o încălcare a drepturilor mele. În Consiliul de Administrație, deși mai era până la finele anului, după două zile de audit de la CJ singura problemă a ansamblului de rezolvat a fost înlăturarea mea din funcție.“, acuză dirijorul Cristi Dumitru.

Auditul CJ la „Doina Oltului“, lăsat cu recomandări. Șeful secției populare, schimbat

Instituție fără director

Dirijorul mai acuză și faptul că instituția nu are mai niciodată director, rapsodul popular Crețeanu fiind plecat la diverse evenimente, avându-l drept șofer pe directorul adjunct Ivan. Acesta arată cu degetul spre consumul de motorină, spunând că mașina de serviciu a directorului a consumat într-o lună cât 20 de drumuri de București, aspecte de altfel verificate de auditul CJ.
Dumitru atrage atenția că ansamblul ar fi fost luat cu asalt de numeroși artiști aduși drept colaboratori, cu scopul de a fi înlăturați artiștii valoroși. „Am fost schimbat, deși sunt, după pensionarea maestrului Marin Constantin, singurul din județ care scrie profesionist piesele muzicale, deoarece eu nu vreau să mai închid ochii la măgăriile pe care le face, nu sunt manipulabil. Starea de la ansamblu este mizerabilă pentru artiști. Cei din grupul acceptat de dânsul sunt vedete și este sub demnitatea lor să se prezinte la serviciu, având peste 20 de absențe într-o lună, dar primesc salariu de circa 3.000 de lei lunar, iar ceilalți, valoroși, sunt ținuți rezervă și marginalizați și le caută nod în papură să-i dea afară ca să le facă loc la colaboratorii aduși de el, mai mult de zece. Nu este profesionist în domeniu- nu are studii de specialitate, nici vechime ca profesionist, dar ne explică nouă cum să concepem un spectacol. E rapsod popular, cântă aritmic, n-are ce căuta lângă orchestră și, ca să nu mai fie ciudatul spectacolului, la cântările lui sala golindu-se, le impune tuturor să cânte ce cântă el. Dar doina și balada nu se cântă la orice spectacol, că așa vrea Crețeanu. Lovește în artiști cu vechime, buni interpreți, dar care nu îl perieOlimpiadei Balcanică de Matematică pentru Juniori desfășurată la Slatina, Olimpiadei Balcanică de Matematică pentru Juniori desfășurată la Slatina,fac favoriții”, mai spune dirijorul.
Artiștii nemulțumiți de la Ansamblul “Doina Oltului” așteaptă rezultatul auditului CJ și sunt deciși să nu se lase călcați în picioare. Scandalul este abia la început.

Curăţenie la „Doina Oltului”: Creţeanu a solicitat comisie ministerială pentru trierea soliştilor şi instrumentiştilor

1 COMENTARIU

  1. E timpul sa se facă ceva. Pilele politice sa dispară din conceptul artistic. Dar foarte greu. Cine le mai cântă burtosilor slinos la petrecerile din fundul curții boierești blocată de o vila cu 5 etaje.

Comments are closed.