Deputaţii au votat, marţi, eliminarea taxei radio-TV cu 109 voturi „pentru”, 38 „împotrivă”, 3 abţineri, însă urmează şi votul final asupra proiectului de lege iniţiat de Liviu Dragnea.
Deputaţii nu au fost de acord cu raportul Comisiei de buget – finanţe care propunea ca taxa radio-tv să rămână în vigoare.
Deputatul PNL Andreea Paul a criticat această decizie, arătând că „se pune pumnul în gură radioului şi televiziunii publice”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, marţi, deputaţilor să susţină eliminarea taxei radio-tv, care este prevăzută în proiectul de lege referitor la anularea a peste 100 de taxe nefiscale.
„Îl rog pe liderul grupului parlamentar PSD să ceară o pauză de consultări pentru că aş vrea să supun atenţiei păstrarea eliminării taxei radio-tv în acest proiect de lege”, a spus Dragnea iar deputaţii au luat pauză de consultări.
Dragnea a arătat că a „discutat cu mai mulţi oameni aseară, azi noapte şi astăzi de dimineaţă”, dar şi cu mulţi colegi.
„Am văzut şi reacţiile de la cele două instituţii pe care, culmea, prin propunerea noastră, vrem să le ajutăm să aibă un parcursul predictibil şi sigur şi pentru instituţii şi salariaţii de acolo. (…) Discuţiile şi nesusţinerea lor s-au bazat pe faptul că, dacă fondurile pentru funcţionarea celor două instituţii vor fi alocate de la bugetul de stat, atunci acele două instituţii ar fi sub un control politic”, a susţinut liderul PSD.
Potrivit lui, peste 40% din bugetul radioului public, aproape 48%, şi aproximativ 30% din cel al televiziunii publice, în prezent, sunt suportate prin votul în Parlament la fiecare proiect al bugetului de stat.
„În viziunea dumnealor, Parlamentul este odios. (…) Această manipulare ar fi putut fi folosită pentru a prezenta un plan de redresare a TVR şi a mări interesul românilor pentru această televiziune. Restul de bani vine de la taxa radio-tv. (…) Banii care vin la bugetul acestor instituţii din taxa plătită de oameni nu sunt tot bani publici? Atunci când au fost numite aceste conduceri, de la Radio şi TVR, nu au fost numite prin concurs? Nu cumva printr-un vot politic în Parlament? Pentru că aşa este firesc? Cred că nici conducerea de la Radio, nici conducerea de la TVR nu au dat concurs, cum v-am propus şi cum sper să adoptăm toţi anul viitor la o dezbatere serioasă despre funcţionarea acestor instituţii, pentru că toţi ne dorim şi românii îşi doresc să avem două instituţii publice de media foarte serioase şi foarte sănătoase”, a mai susţinut deputatul PSD.
Dragnea a menţionat că, la un buget care „face invidios orice radio privat”, Radio România într-adevăr nu are datorii, în timp ce „TVR depăşeşte 100 de milioane de euro şi are datorii de peste 50 de milioane de euro”.
Soluţiile care au venit în ultimul an, în special din partea TVR, sunt, potrivit lui Dragnea, creşterea taxei.
„Adică ni se propunea ca un management prost, cu rezultate dezastruoase în ultimii ani de zile, să fie suportat tot de către cei care primesc acasă factura de energie electrică şi sunt obligaţi să plătească această neperformanţă. Mărim birul, nu gestionăm bine, dar mărim birul! Nu este vina angajaţilor din TVR, este vina tuturor celor care s-au implicat în numirea acelei conduceri, neurmărind după aia dacă cei care au primit votul de încredere în Parlament chiar fac ce trebuie acolo. (…) Noi propunem ca finanţarea să fie una predictibilă, atunci într-adevăr nu mai au teamă de control politic şi de influenţă politică, şi anume faţă de tarifele care sunt acum stabilite, începând cu anul viitor, în legea bugetului de stat în Parlament, să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio, ceea ce înseamnă un buget de 20 de milioane de lei, iar pentru televiziune alocarea propusă este de 34 de lei în numele fiecărui cetăţean român, aşa însemnând un total de 680 de milioane de lei”, a conchis el.