Se cunosc numele viitorilor parlamentari

491

Ultimele zile au fost definitorii pentru alcătuirea listelor parlamentare ale partidelor politice pentru judeţul Olt. Faţă de speculaţiile făcute în urmă cu o lună de zile, aproape toate listele organizaţiilor judeţene au oferit surprize. Primii care şi-au anunţat oficial candidaţii au fost social-democraţii. Deşi nevalidate de conducerea centrală, listele PSD Olt pentru Camera Deputaţilor nu se vor mai modifica. Nici listele PNL Olt nu vor mai suferi nodificări, ele fiind validate. Aici apare cea mai mare surpriză. Forul decizional al PNL a modificat lista pentru Senat, care nu va fi deschisă de Ion Moisescu, aşa cum anunţaseră liderii organizaţiei judeţene, ci de Siminica Mirea. Cât priveşte restul formaţiunilor politice cu şanse, fie şi teoretice, de a se bate pentru al şaselea post de deputat, rămas pentru a doua redistribuire, ALDE şi PMP, listele vor fi deschise de actualii preşedinţi interimari ai structurilor judeţene.

psd

Marius Iancu, surpriza de pe listele PSD

Social-demcoraţii au anunţat cu câteva zile în urmă componenţa listelro cu candidaţi. Aşa cum era de aşteptat, preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu va deschide lista pentru Senat, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, cel mai vechi parlamentar de Olt, Florin Iordache, se va afla pe primul lor pentru Camera Inferioară a Parlamentului. Potrivit sondajelor realizate de social-democraţi, dar şi a celor făcute de PNL, PSD Olt va obţine două posturi de senatori şi patru de deputaţi din totalul de trei senatori şi şase deputaţi. Astfel, pe locurile eligibile ale PSD Olt se mai află, la Senat, neurologul Renică Diaconescu, fost deputat conservator, iar la Camera Deputaţilor lista este completată cu deputaţii Dan Ciocan şi Alexandru Stănescu, dar şi de administratorul public al judeţului Marius Iancu, el fiind surpriza oferită de social-democraţi pentru aceste alegeri.

Mutare spectaculoasă la PNL

Conducerea liberalilor olteni a anunţat cu aproape o lună în urmă componenţa listelor cu candidaţi pe care le va înainta forului din fruntea partidului pentru validare. Se susţinea că listele au fost alcătuite în funcție de doleanţele membrilor de partid. Potrivit acelor liste, pe primele două locuri se aflau-la Senat: Ion Moisescu şi Siminica Mirea, iar la Deputaţi- Gigel Știrbu şi Mădălin Teodosescu. Liderii PNL Olt susţineau, la vremea respectivă, că sondajele dau drept eligibile trei posturi de demnitate: două la Cameră şi unul la Senat.
Forul decizional al partidului a decis să modifice listele înaintate astfel că, pe primul loc pe lista pentru Camera Superioară a Parlamentului să fie Siminica Mirea, fost copreşedinte al PNL Olt, ex-lideră a aripii democrate. În urma acestei decizii luate la nivel central în ciuda opunerii preşedintelui Gigel Ştirbu şi a prietenilor săi din conducerea partidului, Ion Moisescu a trecut pe poziţia secundă la Camera Deputaţilor, loc considerat semieligibil.

2

Senatorul Niţă se bate pentru a ajunge în Cameră

Mihai Niţă, senator ALDE, a decis, după două mandate în Camera Superioară a Parlamentului, să candideze pentru Camera Deputaţilor. Sondajele dau partidul drept viitor partid parlamentar. În acest context, Niţă se lupt pentru al şaselea post de deputat care va fi atribuit în urma redistribuirii, pe baza resturilor rămase de la partidele care obţin mandate întregi sau a procentului sub 17% din voturile valabil exprimate de olteni. Niţă luptă pentru acest post cu liberalii, dar şi cu popularii lui Băsescu. Conform estimărilor Realităţii Oltului, cele mai mari şanse de a pune mâna pe… ultimul post de deputaţii le are Niţă. Asta, dacă mâine ar avea loc alegeri. Pe parcursul campaniei electorale pot apărea, însă, surprize care pot înclina balanţa.

Mitel Niculescu se bazează pe forţele proprii

Deputatul progresist, ales pe lista fostului partid al caracaleanului Dan Diaconescu, Mitel Niculescu ocupă primul loc pentru Camera Deputaţilor, singurul care are un anume grad de eligibilitate. În lipsa unei structuri teritoriale şi a unor pesonalităţi care să-l ajute, Niculescu se va lupta singur pentru a reveni în Parlament. Cel mult el se poate baza pe renumele liderului partidului, Traian Băsescu. Dacă va reuşi să-i adune în jurul său pe cei care mai cred în fostul şef al statului şi să-i aducă la vot, demersul demnitarului va fi încununat cu succes.
Restul formaţiunilor politice care funcţionează pe scena politică sunt, la nivel judeţean, inexistente, cu mici şanse de a aduna câteva procente din voturile oltenilor care se vor prezenta pe 11 decembrie la vot.

Oltul va fi reprezentat în viitorul Parlament de trei senatori şi şase deputaţi, cu un deputat mai puţin decât în actuala legislatură, ca urmare a reducerii populaţiei.