Taxa radio TV nu va fi eliminată. Proiectul de eliminare a 102 taxe, vizat de Comisia de Buget

122

Propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale a fost avizată astăzi în Comisia de Buget după ce lunea trecută a fost adoptată de plenul Senatului.

Legea ajunge mâine în plenul Camerei Deputaților, pentru votul final.

Deputații din comisie au votat însă pentru eliminarea taxei de timbru pentru autovehicule, a taxelor percepute la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu ocazia înființării unei firme precum și pentru înregistrarea mențiunilor, a taxei pentru cazierul fiscal și cazierul judiciar, a taxelor consulare percepute la misiunile diplomatice și la oficilii consulare ale României. Apostilarea și supralegalizarea actelor oficiale ar urma să fie făcută gratuit. În cazul eliberării pașapoartelor se propune eliminarea taxei suplimentare.

Alte taxe care senatorii PSD le vor desființate sunt cele de eliberare a permiselor de pescuit recreativ și sportiv, cele extrajudiciare de timbru și tarifele pentru plata pierderii sau modificării actelor pentru publicarea în Monitorul Oficial.

Inițiatorii legii, 14 parlamentari PSD, spun că taxele pe care ei le vor desființate aduc doar 0,07% din PIB și că România poate ajunge în 2018, prin continuarea tendinței de desființare, „în rândul țărilor cu cel mai mic număr de taxe”. Potrivit lor, 25 din cele 102 taxe se plătesc în afara granițelor.

Se pare că membrii Guvernului nu sunt de acord cu prevederile acestui proiect după ce și la Senat dezbaterile au fost extrem de aprinse între reprezentanţii PSD şi PNL, liberalii cerând retrimiterea proiectului la comisie şi acuzându-i pe social-democraţi că vor plăti pentru adoptarea acestei legi.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut proiectul de lege de la tribuna Senatului. El a arătat că un stat puternic este un stat în care românii au încredere. ”Ne place sau nu ne place, birocraţia este alături de corupţie, principala problemă a statului”, a spus el.