Răzmeriță la „Doina Oltului“. 40 de artiști cer ajutor la Consiliul Județean

826

Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului“ trece, din nou, printr-o perioadă de revolte. Zeci de angajați au semnat un memoriu adresat conducerii Consiliului Județean Olt, cerând demisia directorilor Ion Crețeanu și Cristian Ivan.

„E mai rău ca pe timpul lui Costinel!“ au ajuns să exclame zeci de angajați ai Ansamblului Focloric Profesionist „Doina Oltului“. Ansamblul este măcinat din nou de scandaluri, anunțându-se un „spectacol“ cu casa închisă. Nici nu s-a stins bine ecoul scandalului penal în care a fost implicat fostul director Costinel Alecsandrescu (acuzat de delapidare în formă continuată şi fals intelectual, după ce magistrații au stabilit că a folosit în interes personal materiale de construcţie în valoare de peste 120.000 lei, care aparţineau ansamblului, dar şi că a încheiat contracte de prestări servicii pentru organizarea unor evenimente socio-culturale cu unităţi administrativ-teritoriale, în calitate de administrator al unei firme, însă spectacolele au fost susţinute de membri ai ansamblului pe care îl conduce şi onorariile şi pentru prestaţiile lor au fost plătite de instituţia de cultură Ansamblul Doina Oltului), că a urmat apoi răscoala dansatorilor și instrumentiștilor împotriva coregrafei Daniela Mândroc. Venirea directorului Ion Crețeanu la cârma ansamblului, unul dintre puținii cobzari ai României și renumit rapsod popular, un artist ce știe să aprecieze foclorul autentic și valoarea și importanța unui ansamblu profesionist, a constituit o undă de speranță pentru continuitatea în liniște a activității și o promovare mai acerbă pe linie tradițională, nu comercială.
Însă, se pare că rigorile impuse de noua conducere, care a anunțat de câteva luni un mare concurs de triere a personalului subcalificat, în opinia maestrului Crețeanu, să reprezinte un ansamblu de anvergura Doinei Oltului, au generat numeroase nemulțumiri. La care s-au adăugat altele, încă nefăcute publice. Cert este că numărul celor nemulțumiți de dictatura din instituție este destul de mare- 40. Angajații au înaintat chiar și un memoriu către Consiliul Județean Olt, instituție în subordinea căreia se află ansamblul, solicitând demisia celor doi directori- Crețeanu și Cristi Ivan.
„Trebuie să afle lumea că la noi la ansamblu este o debandadă totală. Angajații care sunt în număr mare cer să demisioneze amândoi directorii din funcții pentru că e mai rău ca pe timpul lui Costinel!“, ne-a declarat, deocamdată sub rezerva anonimatului, unul dintre artiști. Semnatarii memoriului înaintat CJ Olt anunță dezvăluiri din „bucătăria“ proprie dacă situația nu va fi rezolvată.

„Am trimis audit“

Conducerea Consiliului Județean Olt recunoaște că ansamblul se confruntă cu o problemă și a dispus verificări. „Am luat la cunoștință despre nemulțumirile angajaților de la ansamblu și am trimis audit. În funcție de rezultatul verificărilor, urmează să fie dispuse măsurile care se impun“, ne-a declarat Marius Oprescu, președintele CJ Olt.
Directorul Crețeanu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.