Campioană, scoasă din ring de… sărăcie

272

Campioană naţională şapte ani la rând, deţinătoare a tot atâtor trofee Cupa României, vicecampioană europeană şi medaliată cu bronz, pugilista Florina Radu a fost făcută KO de sărăcie. Cu un venit lunar de doar 1.000 de lei, asiguraţi de clubul slătinean la care era angajată, fără indemnizaţia de 900 de lei de la Federaţia Română de Box, pugilista slătineană nu a mai făcut faţă cheltuielilor şi a ales să agaţe mănuşile în cui, pentru a munci în străinătate. Părinţii vorbesc cu lacrimi în ochi despre fata care le-a plecat în lume pentru un viitor decent. Nu le vine să creadă că, după o tinereţe plină de sacrificii cu speraţa că statutul de campioană o va scăpa de sărăcie, aceasta a învins-o şi a determinat-o să o ia de la capăt.

 

Unii au greşit, iar alţii plătesc

Problemele multiplei campioane de box Florina Radu au început în urmă cu mai bine de un an. După ce a descoperit o serie de nereguli în cheltuirea banilor la Federaţia Română de Box, Ministerul Tineretului şi Sportului a renunţat să mai aloce bani federației. Astfel s-a ajuns la limitarea acordării indemnizaţiei de 900 lei pentru membri loturilor naţionale şi la renunţarea la competiţiile internaţionale şi chiar la participarea la unele competiţii.
,,Cine a greşit, ar trebui să plătească şi nu ar fi trebuit să se ajungă aici, să plătească sportivii. Ei nu au nicio vină că s-au cheltuit banii aşa cum s-au cheltuit. Renunţarea la acordarea indemnizaţiei sportivilor care nu se antrenează la lot numărul de zile stabilit, în condiţiile în care nu au cum, în plus ar fi mult mai comod să facă acest lucru la cluburile pe care le reprezintă, i-a lăsat pe mulţi sportivi fără bani. Deşi suma nu este una foarte mare, cei 900 de lei erau foarte importanţi pentru pugilişti, pentru că nu toţi dispun de resurse financiare necesare întreţinerii. Lipsa finanţării Federaţiei de către Minister a dus şi la renunţarea la unele întreceri internaţionale, menite să contribuie la creşterea de formă a spotivilor. Nu se înţelege că, dacă nu merg la competiţii şi nu-şi măsoară forţa, nu pot obţine medalii la campionate, indiferent care ar fie ele”, a susţinut Constantin Gălbenuşe, antrenor emerit, fondatorul unei adevărate şcoli de compioane la box.

A renunţat la copilărie şi şcoală pentru box

Multiplă campioană naţională, vicecampioană europeană şi medaliată cu bronz la Campionatul Mondial, Florina Radu este unul dintre sportivii care, în actuala situaţie a renunţat să mai practice sportul de performanţă. Ea este, poate, cel mai cunoscut sportiv pe care sărăcia l-a scos din ring, determinându-l să agăţe mănuşile în cui pentru a putea duce o viaţă decentă.
,,Florina a plecat pentru că nu se mai descurca cu banii. Ce bani a mai avut strânşi, i-a cheltuit în ultima perioadă, când veniturile ei erau foarte mici. După ce nu a mai primit banii de la federaţie, se descurca doar din salariul de la club, de 1.000 de lei. Nu-i ajungeau. 600 de lei îi dădea doar pe chirie, iar alte câteva sute se duceau pe utilităţi. Noi nu am avut cu ce să o ajutăm pentru că şi noi o ducem greu, trăim din ajutor social, stăm într-o cameră socială, împreună cu fiul nostru. Dacă, ştiu eu, primăria îi dădea şi ei o locuinţă socială sau o casă pentru tineri, poate că reuşea să se descurce cu banii pe care-i primea şi nu pleca. A plecat la muncă în Italia. Deşi e dusă de ceva timp, încă nu a găsit de muncă. Deocamdată are ceva promisiuni. Acolo o ajută un verişor”, ne-a mărturisit Silviu Radu, tatăl Florinei.
,,Mi se rupe sufletul după fată, dar nu am putut să o ţin aici. Ajunsese să nu aibă din ce trăi, după ce şi-a dedicat copilăria acestui sport şi a renunţat la şcoală pentru a face box. Sperăm ca lucrurile să se schimbe şi Florina să revină asupra deciziei de a părăsi ţara, definitiv. Vreau să se întoarcă şi să revină în ring, pentru că a muncit o viaţă să ajungă la nivelul la care a ajuns. A muncit din greu şi, când să culeagă roadele, să obţină cele mai valoroase medalii, a renunţat pentru că nu avea din ce trăi”, ni s-a destăinuit mama campioanei, cu lacrimi în ochi.

Şi-ar fi dat viaţa pentru o medalie

Florina Radu a trecut printr-o experienţă dramatică în urmă cu trei ani, pe când se afla în Bulgaria, la Campionatul Mondial de Tineret. Arbitrii i-au răpit atunci visul de a ajunge campioană mondială, iar ea a încercat să-şi dea singură lovitura decisivă. A încercat să-şi pună capăt zilelor, în camera de hotel din Bulgaria, pentru că nu a prins finala competiţiei. Norocul ei a fost colega de cameră. Ele au găsit-o plină de sânge şi i-au alertat pe medici şi pe antrenor. Pentru a trece peste acea depresie, tânăra pugilistă, care câştigase de 4 ani cam tot ce se putea la competiţiile naţionale, la categoria ei de vârstă, a beneficiat de sprijinul unui psiholog, după cum a declarat, la vremea respectivă, Leonard Doroftei, preşedintele Federaţiei Române de Box. Faptul că Florina a trecut cu bine peste aceste momente delicate din viaţa ei o demonstrează performanţa obţinută un an mai târziu, la Campionatul European de Box de la Bucureşti, unde a obţinut medalia de argint. Alături de celelalte componente ale Naţionalei şi cei doi antrenori ai lotului, Constantin Gălbenuşe şi Adrian Lăcătuş, fetele care au adus cinci medalii ţării noastre (una de aur prin Steluţa Duţă, argint Florina Radu şi bronz prin Simona Sitar, Cristiana Stancu şi Luminița Turcin) au fost plimbate de către Federaţia Română de Box cu limuzina prin Capitală.
Pugilista Florina Radu, fostă componentă CSM Slatina şi a lotului naţional, a cucerit, în perioada 2009-2016, aurul naţional la diferite categorii de greutate, în 2014 argintul european, iar în 2010 a fost medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Tineret.