A murit RADU CÂMPEANU

60
Radu Cânpeanu, preşedinte fondator al PNL, s-a stins în această seară la vârsta de 94 ani.

PNL a anunţat, pe pagina de Facebook, moartea seniorului liberal Radu Câmpeanu, la vârsta de 94 ani. Acesta a fost primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după perioada comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic.

Radu Câmpeanu a fost una dintre personalităţile care au animat fundamental viaţa politică după 1990. Venit dintr-un lung exil, împreună cu ţărănistul Ion Raţiu, a devenit repede un lider politic, după ce a reînfiinţat Partidul Naţional Liberal.  Sub conducerea sa, PNL, alături de PNŢ-CD şi PSDR, a devenit una dintre forţele care au reluat istoria politică distrusă de comunism. Radu Câmpeanu a candidat, alături de Ion Raţiu, la preşedinţia României, la primele alegeri libere. Scorul obţinut a demonstrate că românii abia ieşiţi de sub ,,umbrella comunismulu” nu reuşiseră să se adapteze democraţiei politice. Cu toate acestea, Radu Câmpeanu a demonstrat, atâta timp cât a activate pe scena politică faptul că a fost un politician de cursă lungă.
În începuturile sale politice, în timp ce studia dreptul, seniorul liberal a fost şi şef al Tineretului Liberal. Cariera sa politică s-a interrupt în 1948 când a fost arestat şi închis. El a petrecut în închisorile comuniste opt ani. Începând din 1956, când a fost eliberat,  a lucrat în construcţii până în 1973, când a obţinut azil politic în Franţa. A revenit în ţară pe 5 ianuarie 1990, a reînfiinţat PNL şi a promovat democraţia şi principiile înaintaşilor săi. Deşi a reprezentat Opoziţia de la începutul noii democraţii româneşti, Radu Câmpeanu a intrat deţinut câteva funcţii importante în structurile de conducere: a fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi vicepreşedinte al Senatului până în octombrie 1992.
Perioada petrecută în fruntea PNL a fost una extremd e interesantă. Deciziile fostului senior liberal au dus la unele rupturi în partid şi la compromisuri încă ne explicate.
Dumnezeu să-l odihnească!