George Ivănescu a fost reținut de DNA

167

Unul dintre proprietarii Murfatlar, George Ivănescu, zis și regele vinurilor, a fost reținut de DNA în dosarul de evaziune fiscală estimată. Acesta a fost adus cu mandat, luni, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat de procurori.

Ieri dimineață au avut loc mai multe percheziții ce au vizat mai multe firme care produc și comercializează băuturi alcoolice iar prejudiciul estimat este de aproximativ 600 milioane lei. Procurorii DNA au făcut cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2010-2014, a unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție şi de evaziune fiscală.

A fost vizată în special societatea Euroavipo Poșta Câlnău. Ivănescu a pus pe picioare, împreună cu frații Ion Șerban și Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu și Cătălin Bucura o rețea de câteva zeci de companii înregistrate în țară dar și în paradisuri fiscale, acuzată de ANAF în urmă cu doi ani de evaziune prin neplata taxelor și impozitelor, nerespectarea regimului de antrepozitare fiscal și prin simularea insolvenței pe seama creanțelor create artificial în interiorul grupului. Conform presei de atunci, controlul realizat de Direcția de Integritate din ANAF a dus la prinderea unui inspector ai Fiscului care ar fi sprijinit companiile menționate. Rețeaua, adunată în jurul mărcii Murfatlar, a acumulat o datorie la buget de 1,1 miliarde de lei, iar restanța record a fost ascunsă în spatele unor cedării de datorii rezultate în urma unor fuziuni și absorbții de companii. Cele mai cunoscute firme din grup sunt Murfatlar România, Fermele Murfatlar, Biborțeni, Principal Company, Vitivinicola Basarabi, Hansa Distribution, Euroavipo, United Euro Distribution, Signus Romania Distribution. Toate acestea sunt în insolvență și faliment.

Printre cei care apar în încrengătura de afaceri a grupului se află și Adriana Săftoiu, actual deputat și lider PNL. Presa mondenă a speculat o relație intimă între afacerist și politician. “Revista Ciao! prezintă o poveste incredibilă despre relaţia specială pe care o are deputatul Adriana Săftoiu cu George Ivănescu, patronul de la Murfatlar, supranumit Regele vinului.

Pe piața unde activează firmele lui Ivănescu au apărut informații conform cărora o parte din produsele vândute în țară cu eticheta Murfatlar sunt vinuri ieftine aduse din import. Mai mult, locuitorii din Basarabi, Constanța, au reclamat faptul că via stă în paragină, neculeasă de nimeni.