Rusia îndreaptă rachetele spre Deveselu

222

Într-un interviu acordat televiziunii publice ruse la sfârşitul săptămânii trecute, general colonelul (în rezervă) Vladimir Samanov, preşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat, a declarat că sistemele de rachete Iskander, desfăşurate recent în regiunea Kaliningrad, enclava rusa între Lituania şi Polonia, vor fi orientate asupra instalaţiilor antirachetă din Europa.

Sistemele de rachete Iskander — capabile să transporte focoase nucleare, în regiunea Kaliningrad „vor fi îndreptate în primul rând împotriva acelor obiective care perturbă echilibrul de forţe şi care au fost instalate sau urmează să fie amplasate în viitorul apropiat în cadrul aşa-numitului scut de apărare antirachetă. Acestea sunt nişte arme extrem de eficiente”, a declarat Samanov, citat de Interfax.
Conform datelor oficiale, versiunea Iskander-M, amplasata cu o saptamana in urma in Kaliningrad, are o raza de actiune de circa 500 km.
Devenit operaţional în decembrie anul trecut, scutul antirachetă de la Deveselu a fost inaugurat în mai anul acesta. România a devenit astfel un punct strategic pe harta Europei. Scutul antirachetă amplasat în comuna olteană face parte dintr-un proiect privind apărarea Americii şi aliaţilor săi de rachete balistice lansate de inamici, a doua bază terestră fiind amplasată în Polonia. Echipamentul din România include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, cărora li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generaţie aflate în Turcia şi Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ţinta.
Baza Militară Aeriană Deveselu a fost construită în 1952, cu bani veniţi de la Uniunea Sovietică. Construcţia ca bază NATO a început în 2013. Costurile bazei s-au ridicat la 400 de milioane d edolari, la care se vor adăuga, anual, 20 de milioane de dolari pentru funcţionarea sistemului.