La Olt, listele cu candidaţi se ,,nasc” greu

158

Partidele politice fac calcule pentru scrutinul parlamentar de la finele anului. Politicienii trag sforile pentru a prinde un loc eligibil pe listă. Cert este că lucrurile nu sunt deloc clare şi nimeni nu pare, la această oră, gata de start. Cum alegerile parlamentare au loc la început de decembrie, în noiembrie intrăm în campanie, aşa că actorii politici nu mai au aşa de mult timp ca să-şi clarifice listele cu candidaţi, programele politice şi strategiile.

PSD, marele favorit al alegerilor parlamentare

În urma modificărilor aduse legii electorale, dar şi a scăderii populaţiei, Oltul va avea din toamnă trei senatori şi şase deputaţi, cu unul mai puţin decât în prezent. După toate estimările făcute de principalii actori politici, social-democraţii îşi vor trece în cont doi senatori şi patru deputaţi, iar liberalii pot miza sigur pe un senator şi un deputat. Cel de- al şaselea loc de deputat se dispută. Cele mai mari şanse le au cei de la ALDE. La parlamentare, votul este unul politic, influenţa candidaţilor fiind mică, în special atunci vorbim de candidaturi pe liste. Aşa se face că liderii de partid îşi creionează listele pe criterii de amiciţie sau interes şi mai puţin în funcţie de profesionalismul celor care vor ajunge în Parlament. Deşi nu sunt gata, listele structurilor judeţene din Olt sunt creionate. Chiar dacă ele nu au viza conducerilor centrale, în procent de peste 90% rămân cum au fost scrise de preşedinţii organizaţiilor.

Social-democraţii, cu sau fără… doamna Man

PSD Olt, după toate probabilităţile, îi va trimite în Senat pe Paul Stănescu şi Renică Diaconescu, iar în Cameră trei din cele patru locuri vor fi ocupate de Florin Iordache, (actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor), Dan Ciocan şi Alexandru Stănescu. Pe poziţia a patra se visează mulţi social-democraţi, printre ei şi lidera organizaţiei judeţene de femei Felicia Man. Aceasta a recunoscut recent că îşi doreşte statutul de candidat şi că, în plus, femeilor li s-a promis un loc elibigil. Din surse apropiate conducerii PSD Olt, cele mai mari şanse le are Cătălin Rotea, fost candidat la Primăria Balş.
Şefii social-democraţilor olteni nu se sfiesc, însă, să ne informeze că vom avea parte de surprize în ceea ce-i priveşte pe candidaţii pentru alegerile de la începutul iernii.Că vor fi sau nu plăcute, vom vedea. Cert este că a ieşit ceva fum cum că pe lista olteană nu se va afla şeful Camerei Deputaţilor sau că, în ciuda promisiunilor că vom avea doar candidaţi loco, pe listă s-ar putea importa un tânăr de perspectivă de prin Capitală.

Luptă liberală pentru un scor sub target

Liberalii şi foştii democraţi şi-au împărţit iniţial funcţiile de conducere şi au promis să se respecte şi după fuziunea prin absorţie a PDL de către urmaşii brătienilor. Între timp, la centrul noului PNL, ,,Gâsculiţa Alinuţa” s-a dovedit mai tare decât ,,Buldogul de Blaga”. După modelul de la Bucureşti, aşa se întâmplă şi în teritoriu: liberalii i-au ,,ciufulit” rău pe foştii democrat-liberali. Promisiunile de ,,fifty-fifty” de la Olt între partenerii din PNL s-au spulberat. Gigel Ştirbu deschide lista la Camera Deputaţilor, dar Siminica Mirea nu mai merge în fruntea listei pentru Senat. O face Ion Moisescu, pe motiv că aşa vor membrii de partid care l-ar fi susţinut cu unanimitate de voturi. Gigel este urmat de edilul Balşului, Mădălin Teodosescu, şi de primarul de la Studina, Marian Vasile… Restul nu mai contează că oricum numărul locurilor eligibile, fie şi teoretic, a fost depăşit. Mirea ar completa lista pentru Senat, după Moisescu. Aşa se doreşte dar, mai mult ca sigur, nu se va întâmpla.

Se bat pentru şansele teoretice

Subalternii lui Tăriceanu vor să pună mâna pe postul de deputat care se joacă. Pentru el, din partea ALDE se va lupta, de pe prima poziţie a listei, actualul senator Mihai Niţă. Cine îl vor seconda ca şi candidaţi, nu mai are importanţă din lipsă de şanse. La fel stau lucrurile şi în privinţa candidaţilor pentru Senat, indiferent de poziţia pe listă.
Popularii fostului preşedinte Traian Băsescu visează şi ei la postul de deputat aflat la ,,bătaie”. Ca şi în cazul celor de la ALDE, pe locul I de la Cameră se va afla, după toate probabilităţile, noul lider al structurii judeţene, preşedintele interimar al popularilor de la noi, Dumitru Niculescu. Spre deosebire de restul structurilor politice, popularii au promis că listele pentru Parlament vor fi completate cu ,,localnici”. Printre ei se vor regăsi fostul parlamentar Marin Bobeş, dar şi fostul preşedinte al CJ Olt, Jenel Copilău.