Gabriel Oprea, audiat la DNA

112
Gabriel oprea va putea fi cercetat penal de către procurorii DNA

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost citat la DNA pentru a i se aduce la cunoștință oficial că a fost începută urmărirea penală împotriva sa în dosarul „Gigină”. Procurorii au primit avizul de urmărire penală dat de președintele Klaus Iohannis.

DNA l-a înștiințat luni pe fostul vicepremier Gabriel Oprea că a fost declanșată oficial urmărirea penală împotriva sa în dosarul în care se investighează moartea polițistului Bogdan Gigină în timp ce făcea parte din coloana oficială a demnitarului. Oprea are calitatea de suspect.

Citarea lui Oprea a fost posibilă după ce președintele Klaus Iohannis a încuviințat vineri începerea urmăririi penale împotriva acestuia pentru ucidere din culpă.

„Am fost chemat în calitate de suspect. Am să duc toată viața această cruce în urma morții colegului Gigină. Nu se grăbea nimeni. Atât mașina în care mă aflam, cât și cea de Poliție mergeam cu viteză sub 60 de kilometri la oră”, a declarat Oprea la ieșirea din sediul DNA.

Inițial, Senatul a respins cererea DNA, dar Oprea a demisionat.

În 2015, agentul de poliție rutieră Bogdan Gigină a murit în urma unui accident de motocicletă. EurActiv.ro a publicat în premieră informația că acesta făcea parte din coloana care-l însoțea pe ministrul Oprea prin București.

Informația a fost confirmată abia a doua zi de Poliția Capitalei, după ce Inspectoratul General al Poliției Române, condus la acel moment de Petre Tobă, a refuzat timp de două zile să dea orice detaliu despre accident.

Mai mult, IGPR-ul lui Tobă a încercat să inducă în eroare publicul,comunicând în dimineața de după accident că Gigină a murit ”la datorie” și că va fi înaintat în grad, post-mortem, de Gabriel Oprea.

Pe 1 septembrie 2016, DNA a cerut Senatului aprobarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru moartea polițistului Gigină.

Pe 19 septembrie, Senatul a blochat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea.Pe 22 septembrie, mii de persoane au ieşit în stradă în Bucureşti şi în alte oraşe pentru a-i cere demisia fostului ministru de Interne.

Pe 23 septembrie, Oprea a anunţat că va cere reluarea votului din Senat, pentru ca după câteva ore să anunţe că va demisiona.

Pe 26 septembrie, Gabriel Oprea și-a depus demisia din funcția de senator, iar pe 1 octombrie, demisia a fost publicată în Monitorul Oficial.