Carmen Budulan alină suferinţele trupeşti şi sufleteşti ale românilor

880

Tânără speranţă a muzicii populare olteneşti, artista Carmen Budulan a ales cariera medicală, ce a purtat-o în urmă cu un deceniu, printr-un contract, la Torino, unde românca s-a ocupat nu numai de suferinţele trupeşti ale românilor din diaspora. Un balsam pentru sufletele românilor plecaţi pe meleaguri italiene, vocea oltencei Carmen Budulan a răsunat timp de 9 ani la radio, tv sau pe scenele evenimentelor dedicate folclorului românesc, alinând dragostea de ţară şi de cei dragi cu melodii vechi, autentice olteneşti culese de familia sa din zona natală Vădăstrița, Olt, o comună bogată etno-folcloric, situată la 24 de km de orașul Corabia. Românca s-a implicat activ în promovarea foclorului românesc, devenind repede cunoscută şi apreciată. Întoarsă de mai bine de un an în ţară, interpreta îşi continuă cariera medicală şi a devenit colaborator al Ansamblului Folcloric Profesionist Doina Oltului.

„Am început să cânt de când m-am născut. Ca orice copil, participam la serbările de la grădiniță și școală. Primul impuls spre scenă, spre folclor a fost cel al părinţilor mei, şi ei iubitori de folclor şi culegători, chiar au şi interpretat cântecul popular. Ei şi-au dat seama prima dată că am acest har de la Dumnezeu. Cel care s-a ocupat de bazele muzicii şi pasiunii mele pentru muzică a fost învăţătorul meu Marin Bătrânca, cu care am luat primele lecţii şi la vioară. N-au durat mult pentru că iubirea mea era îndreptată mai mult spre canto, decât spre un instrument muzical. Pe la 8 ani am avut primul impact cu publicul, la un spectacol. La 12 ani, am câştigat primul premiu- Premiul Tinereţii la Festivalul „Corabia de Aur“, apoi au urmat o serie de alte festivaluri şi concursuri. Cel care mi-a dat stratul a fost „Corabia de Aur“, apoi Festivalul „Maria Tănase“, Festivalul de doine şi balade de la Drăgăneşti, „Crizantema Galbenă“ de la Pitești și altele. De la 12 ani până la 18 ani a fost o perioadă în care am fost la concursuri și festivaluri de folclor, unde a fost  un prilej de a mă şlefui ca debutant pe scena muzicii populare și a-mi însuși bazele în muzica populară“, ne dezvăluie artista.

Carmen Budulan trăieşte o poveste oltenească de succes, o parte din trăirile sale fiind împărtăşite cu cei care-i ascultă muzica şi în albumul de debut intitulat sugestiv „O poveste am să vă spun“. „Albumul a fost înregistrat în România şi lansat la Torino, ulterior promovat și mediatizat pe posturile radio și Tv din România. Cuprinde cântece culese din zona Olteniei, melodii autentice, culese din diferite culegeri de folclor din zona mea natală- Vădastra, Vădăstriţa, dar şi piese care au luat viaţă din sufletul meu. În mod special m-am inspirat din folclor, cu ajutorul tatălui meu Iustin Budulan. Am menţinut în general linia folclorului autentic, nu mi-a plăcut niciodată să mă abat de la autenticitatea folclorului şi portului popular românesc“, spune Carmen.

Colaborare de succes

Venind dintr-o familie iubitoare de valori autentice, moştenite din bătrâni şi cu dragoste de tot ceea ce este port şi cânt popular, bunicul său Stan Budulan fiind un apreciat rapsod şi culegător de folclor, Carmen nu a abandonat această zestre şi continuă s-o promoveze atât pe meleagurile natale, cât şi printre străini, devenind un mesager al tradiţiilor noastre, un ambasador care şi-a impus cuvântul şi a făcut ca ritmicitatea specific românească să răsune la radiourile torineze sau pe scene din Roma, Verona sau alte oraşe, făcându-i mândri pe conaţionalii săi şi alinându-le dorul de ţară şi de cei dragi. „Muzica populară este un balsam pentru sufletul meu. Atunci când îmbrac costumul popular sau atunci când trebuie să merg la un spectacol sau un eveniment cultural, starea mea de spirit se transformă. Am dezvoltat această dragoste într-o familie iubitoare de folclor. Primul impact cu publicul român de la Torino a fost un post de radio- Radio Torino Internaţional, care m-a mediatizat în diasporă, apoi o serie de spectacole ale comunităţilor românilor “, spune ea.

Întoarsă de mai bine de un an ți jumătate de zile în ţară, artista a continuat să-și spună „povestea“ muzicală. De curând a început o colaborare cu Ansamblul Folcloric Profesionit „Doina Oltului“, prestaţia sa artistică fiind apreciată de iubitorii de gen şi ridicându-se, în ciuda tinereţii, la standardele unui ansamblu profesionist. „După perioada de concursuri şi festivaluri, nu a urmat un ansamblu. Am avut nevoie să traversez anumite etape, să consolidez bazele muzicii așa cum se cuvine și să mă simt responsabilă în ceea ce fac. La vârsta aceea nici nu mă gândeam, scopul meu era să obţin premii şi să-mi fac o experienţă ca solist pe scena festivalurilor. Acum, la „Doina Oltului“ sunt colaborator. Îmi doresc să permanentizez această colaborare, ca orice artist, dar prin muncă, respect şi perseverenţă, să reprezint cu cinste folclorul oltenesc, să merit această onoare“, mărturiseşte cu modestie solista.

Folclorul, casă bună cu medicina

Deşi este o tânără apreciată, care s-a impus în folclorul oltenesc prin prestaţiile artistice impecabile, Carmen Budulan nu a făcut din actul artistic principala carieră, împletindu-l cu cariera medicală. Dragostea de semeni şi dorinţa de a le alina nu numai sufletele, ci şi rănile trupeşti, au făcut-o să studieze şi în domeniul sănătăţii, de altfel medicina fiind cea care i-a purtat paşii peste hotare, unde a ajuns să le cânte românilor din diaspora. „A fost o luptă între cei doi părinţi- mami ar fi vrut să devin cadru medical, tatăl meu mă susţinea pe plan  muzical. Am încercat să-i mulţumesc pe ambii, aşa că m-am înscris la Facultatea de Medicină- specializarea asistenţi medicali, în Craiova. Am absolvit colegiul de asistenţi medicali şi am plecat pentru aproape 9 ani de zile în Italia să practic această meserie, însă nu am reununţat la pasiunea mea pentru muzică. Trăind într-o comunitate foarte mare de români, am ţinut legătura cu diverse asociaţii culturale, unde am participat la diverse activităţi în cadrul diasporei. A fost un prilej de a mă promova. Ca și artist, sunt mult mai cunoscută acolo. Între 18 şi 26 de ani mi-am dedicat timpul studiului legat strict de activitatea mea medicală. De la 26 de ani până acum m-am ocupat şi de activitatea de cadru medical, dar şi de a duce folclorul şi de a-l împărtăşi românilor din comunitatea din Italia. În prezent profesez ca asistent medical în Craiova, la o policlinică privată“, mărturiseşte ea.

Ca orice artist, Carmen Budulan îşi doreşte să pună în valoare mai multe albume, să scoată la lumină mai multe piese autentice, iar vocea sa să pătrundă în casele cât mai multor români, fie ei din ţară sau din afara ei.