Aur şi faimă de la Microsoft pentru un slătinean

155

Iulian Mateşică, un student slătinean, a inventat un dispoziţiv care revoluţionează piaţa dispozitivelor medicale şi le permite medicilor ORL-işti să diagnosticheze mai multe afecţiuni. El a fost ajutat să prezinte invenţia, pe care a numit-o ENTy, în cadrul concursului organizat de Microsoft, secţiunea Inventică, de doi colegi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti. Tinerii vor acum să obţină certificările medicale pentru a putea lansa dispozitivul pe scară largă. În timp ce guvernanţii noştri par lipsiţi de interes faţă de munca tinerilor cercetători, mai multe companii americane s-au oferit să le finanţeze invenţia. De ENTy ar fi interesaţi şi medicii francezi.

Aur pentru ENTy, invenţia olteanului

Dispozitivul creat de Iulian Mateşică, fost elev de la Colegiul Naţional ,,Radu Greceanu” din Slatina, prezentat la secţiunea ,,Inventică” din acest an a concursului organizat de Microsoft, cu ajutorul colegilor săi Flavia Oprea şi Cristian Alexandrescu, a fost premiat cu medalia de aur. El poate diagnostica problemele de echilibru în numai câteva minute fiind de mare folos medicilor.
,,Dispozitivul pe care l-am realizat urmăreşte detectarea cu uşurinţă a dezechilibrelor cauzate de urechia internă, cum ar fi vârtejii, şi se pot observa din timp şi probleme grave precum Parkinson. Invenţia în sine a venit dintr-o necesitate a doctorului care nu avea o modalitate şi o soluţie obiectivă pentru a diagnostica pacienţii. Totul se întâmpla cu ochiul liber, era ok sau nu era ok. Depindea foarte mult de medic. Am dezvoltat un dispozitiv care se încadrează în normele testelor pe care le execută medicul şi cu ajutorul lui se pot detecta obiectiv şi clar problemele pacienţilor. Echipamentul permite evaluarea echilibrului static şi dinamic şi poate oferi indicii clare despre localizarea leziunii care determină probleme de echilibru ale pacientului”, ne-a mărturisit tânărul cercetător slătinean, Iulian Mateşică.
ENTy dispune de soft propriu şi a fost deja utilizat cu succes pentru diagnosticarea câtorva sute de persoane.

Premiul unei echipe adevărate

În finala competiţiei globale a concursului organizat de Microsoft, fiecare din cele 35 de echipe participante a avut la dispoziţie 30 de minute. O treime din timp era rezervată prezentării, iar restul pentru răspunsuri la întrebările membrilor juriului.
,,Am ales să facem prezentarea dispozitivului şi a funcţionării lui pe viu, cum se spune, şi nu printr-un filmuleţ, aşa cum am fost sfătuiţi. Am ales această modalitate chiar dacă era extrem de riscantă. Se putea întâmpla orice, dar ne-am asumat riscul, şi… bine am făcut. La final a urmat o adevărată tiradă de întrebări, membrii juriului dovedindu-se extrem de interesaţi de invenţia noastră. Unii chiar au dorit să o experimenteze personal. La final am văzut zâmbetul de mulţumire, de uimire, care ne-a dat încredere că avem şanse la un premiu. Nu ne gândeam la premiul cel mare, dar speram să fim printre medaliaţi. Când s-au anunţat premiile, s-a mers cu anunţarea câştigătorilor medaliilor de bronz şi argint, pentru fiecare din cele trei categorii. Pentru că nu ne-am aflat printre cei anunţaţi, ne-am gândit că fie suntem câştigătorii competiţiei, fie nu am luat nimic, pe principiul ,,totul sau nimic”. Când a fost anunţat câştigătorul, ca o surpriză… România. Am fost blocaţi. Speram să câştigăm, dar nu ne venea să credem că am şi reuşit. Ce a urmat este greu de descries: toată lumea vroia să stea de vorbă cu noi, să ne fotografieze…. A fost frumos, ce să spun… La fel s-a întâmplat şi când am venit în ţară”, a spus Mateşică, în exclusivitate pentru Realitatea Oltului.
Deşi el este adevăratul inventator al lui ENTy, tânărul cercetător slătinean a ţinut să precizeze că premiul este rezultatul muncii unei echipei, în care fiecare component a avut rolul său pe care şi l-a dus la bun sfârşit. ,,Am fost o echipă şi am câştigat pentru că am lucrat ca o echipă. Eu am pus la punct partea tehnică, softul dispozitivului, colega mea, Flavia Oprea, a fost cea care a prezentat, în limba engleză, invenţia, iar Cristian Alexandrescu, al treilea membru al echipei, a fost cel care s-a ocupat de partea de desing. Ne-am potrivit foarte bine şi ne-am completat”, a ținut să precizeze acesta.

Americanii interesaţi de invenţia studenţilor noştri

Drumul spre această performanţă nu a fost scurt şi nici uşor. Tinerii au lucrat la dispozitiv timp de opt luni, sub îndrumarea dascălului Daniel Rosner şi a profesor- doctor Mădălina Gabriela Georgescu. Acum, vor să obţină certificările necesare pentru producerea dispozitivului pe scară largă. Pentru acest lucru au nevoie de timp şi de bani. Fiecare aviz necesar producerii dispozitivului hi-tech, care va revoluţiona piaţa dispozitivelor medicale şi îi va ajută pe medicii ORL-işti să diagnosticheze mai multe afecţiuni, costă. Deocamdată ei au la dispoziţie cei 50.000 dolari, premiul oferit de gigantul IT pentru câştigarea competiţiei globale.
,,Pentru a produce dispozitivul pe scară largă, avem nevoie de timp şi de bani, în primul rând pentru obţinerea avizelor necesare punerii pe piaţă. Cred şi sper să reuşim acest lucru cât mai repede cu putinţă. Din informaţiile noastre, obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare durează între şase şi nouă luni… în America. Probabil că vom încerca acolo pentru că la noi este şi mai dificil. Cred că nu vor fi probleme cu banii. Sunt sigur că vom găsi finanţare. Mai multe companii americane au fost interesate să investească în dispozitivul creat de noi. Interesaţi au fost şi câţiva medici francezi.”, ne-a mărturisit fostul elev al Colegiului Naţional ,,Radu Greceanu” din Slatina, acum unul dintre cei mai doriţi tineri de către firmele din domeniul dispozitivelor medicale.
Iulian Mateşică ne-a declarat, în exclusivitate, că după ce ENTy va fi produs pentru medicii specialişti, spitale şi clinici, se va gândi la un model destinat publicului larg.
,,Vrem să scoatem un dispozitiv care să fie destinat tuturor şi care să-i ajute să aibă o poziţie corectă când stau la masă, la birou sau pe scaunul de şofer. Vrem ca printr-o aplicaţie ei să primească semnale pe telefon cu privire la poziţia adoptată şi cum ar putea să o corecteze astfel încât să nu sufere diverse afecţiuni” a susţinut tânărul cercetător.

Pasiunea pentru IT, insuflată de tata

Performanţa studentului slătinean nu i-a surprins pe foştii săi dascăli de la Colegiul Naţional ,,Radu Greceanu“. Dirigintele lui Iulian, Ion Câciu, ne-a mărturisit că fostul său elev a fost, de când l-a cunoscut, aplecat spre invenţie şi a fost pasionat de calculatoare. ,,A fost un elev serios, silitor şi aplecat spre studiu. A obţinut rezultate deosebite la şcoală la toate materiile, dar şi-a dezvoltat, între timp, şi pasiunea pentru domeniul IT. A fost un elev care a studiat mult în acest domeniu şi a crescut treptat. El a obţinut rezultate deosebite la informatică şi în timpul liceului. A fost an de an calificat la olimpiada de informatică, faza naţională, şi a câştigat numeroase concursuri de profil. A venit în liceu cu baza pusă şi cu pasiunea pentru acest domeniu, insuflată de tatăl său şi el un informatician foarte bun.Vă daţi seamă că atât eu, cât şi ceilalţi colegi care i-au predate lui Iulian, ne bucurăm enorm pentru succesul lui, aşa cum am făcut-o ori de câte ori unul dintre elevii noştri s-au remarcat pe drumul pe care şi l-a ales. Sunt sigur că Iulian nu se va opri aici”, ne-a declarat Ion Câciu, fostul diriginte a medaliatului cu aur de Microsoft, în acest an, pentru inventică.