Numeroși elevi de la liceele slătinene aleg anual să studieze la universități de top din alte țări. Printre ei, mulți absolvenți ai Colegiului Național „Ion Minulescu“ Slatina. Performeri la liceu, aceștia demonstrează străinilor că școala românească produce valori, clasându-se printre cei mai buni studenți. Este și cazul Evelinei Mădularu, absolventă în 2015 a colegiului slătinean, premiată la început de an universitar de către Universitatea din Leeds, Regatul Unit, una dintre cele mai mari universități britanice și o universitate de vârf din punct de vedere științific. Astfel, unul dintre premiile acordate pentru cel mai bun student al anului precedent a ajuns în mâinile slătinencei, declarată cea mai bună studentă din anul I în anul academic 2015-2016 la International Business din cadrul Facultății de Business a University of Leeds, program care numară peste 150 de studenți.
Scrisoare de mulțimire din UK pentru profesorul care a girat-o
Cel care a întocmit și semnat scrisoarea de recomandare pentru ca Evelina să studieze la Leeds, girând astfel un elev capabil, este profesorul de matematică Marius Perianu, un dascăl cu rezultate de excepție. Performanța elevei pe care a recomandat-o i-a adus nu numai bucurie, dar și mulțumiri din partea celor care acum o au studentă. „Se întâmplă frecvent ca foști elevi ai colegiului nostru să fie primii din grupă sau din anul lor. Avem drept avantaj modul de a lucra în școală, ceva mai avansat decât sistemul lor. Performanța Evelinei nu m-a surprins. Eu fiind profesorul care a recomandat-o am primit un mail din partea universătății britanice, prin care sunt înștiințat că a terminat prima în an la profilul ei, premiantul clasei cum s-ar spune la noi, și totodată ni se mulțumește profesorilor și școlii care am pregătit-o. De-a lungul anilor am mai primit astfel de mulțumiri. Spre exemplu, acum 3 ani, de la Universitatea din Manchester, pentru doi foști elevi de-ai noștri- Clara Diaconeasa și Andrei Balaș, colegi de clasă, care au mers la profile diferite la aceeași facultate și au înregistrat cele mai bune punctaje la finalul anului școlar, după parametri academici de acolo. Cei de acolo chiar au venit aici să-și prezinte oferta și altor posibili studenți. Pentru mine, girantul acestor copii, sunt foarte importante aceste performanțe. Înseamnă că mi-am pus amprenta ca profesor. Un profesor bun trebuie să le insufle elevilor și acele abilități de a identifica problemele și a le rezolva, mentalitatea de lucru, de învingător, ambiție, determinare. Aceste lucruri diferențiază și școlile, și profesorii, și copiii, această filosofie a învățării. Anul acesta am de la o clasă pe care am pregătit-o 3 studenți la universități din afara țării, iar cel puțin de la o fostă elevă mă aștept să fie cea mai bună acolo“, ne-a declarat Marius Perianu.
Încântată de studiul la Leeds
Evelina Mădularu a absolvit clasa a XII-a cu media 10 și s-a clasat prima la bacalaureat cu media 9,90. Olimpică la economie, aceasta a fost membră activă în echipa de voluntariat a liceului și director al departamentului de resurse umane, financiare și voluntariat din cadrul Consiliului Elevilor din CNIM în 2014-2015.
Slătineanca studiază cu plăcere în regatul Unit, iar povestea sa de succes îi motivează și pe alți absolvenți să nu se ferească să studieze în străinătate. „Studiez International Business and Finance și sunt mai mult decât încântată de acest program și de calitatea predării. Facilitățile pe care le oferă campusul și dotările facultăților sunt la standarde înalte și adecvate domeniilor studiate. Încă din prima zi am fost implicați în foarte multe activități, am fost încurajați să ne alăturăm celor peste 250 de societăți și să cunoaștem oameni noi. Mai mult, la fiecare pas există cineva care să te ajute cu cea mai mare plăcere și sunt foarte multe puncte de informații în special pentru studenții străini. Nu ai cum să nu te descurci, au grijă de toate amănuntele, de la cartela de telefon pe care o găsești în cameră, până la procesul de deschidere al unui cont în bancă. Ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul că aici nu te judecă nimeni, oamenii nu sunt stresați, profesorii sunt extrem de deschiși, prietenoși, tratează în mod egal pe toată lumea, dovadă fiind chiar faptul că la examene sau lucrări din timpul anului nu ai voie să-ți scrii numele nicăieri, ci apare doar ID-ul de pe cardul de student. Per total, sunt mai mult decât încântată că am ales ca firm choice Leeds şi îi incurajez pe cei care doresc să studieze în străinătate să îţi urmeze visul şi să aleagă ceva ce le face plăcere“, descrie Evelina viaţa de student în Anglia pe un site de consultanță educațională.
Prima vacanţă de student a fost petrecută de către slătineancă tot învăţând. Aceasta a participat la programul Internship derulat de Guvernul României, făcându-şi stagiatura la diverse ministere.