Procurorul general trimite Camerei Deputaților cererea DNA de urmărire penală a Elenei Udrea

88

UPDATE : Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va discuta luni cererea procurorului general privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, iar votul în plen va fi dat marţi, a decis Biroul permanent al forului legislativ.

O altă cerere de începere a urmăririi penale pe numele Elenei Udrea va ajunge astăzi în Parlament. De data aceasta procurorul general, Augustin Lazăr, cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a fostului ministru al Turismului, Elenei Udrea, în dosarul în care aceasta este acuzată de instigare la luare de mită, privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009.

La ora 12.30 conducerea Camerei Deputaților se va reuni pentru a stabili calendarul dezbaterii și votului acestei solicitări. În acest caz procedura este standard. Se convoacă Biroul Permanent al Camerei Deputaților, care va trimite solicitarea DNA la Comisia Juridică. Între timp Elena Udrea are 3 zile la dispoziție în care își poate consulta dosarul. Comisia Juridică se va reuni, cel mai probabil săptămâna viitoare, pentru a emite un raport. Dacă dorește, Elena Udrea, împreună cu avocatul se pot prezenta în fața Comisiei Juridice pentru a-și prezenta argumentele.Raportul Comisiei Juridice pleacă apoi spre Biroul Permanent al Camerei Deputaților, care va convoca plenul. Este foarte posibil ca luni sau marți să fie un vot în Camera Deputaților pe solicitarea DNA împotriva Elenei Udrea.

“Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) şi Tarhon Victor (la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea) pentru luare de mită, precum şi faţă de Udrea Elena Gabriela pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de spălare de bani. În urma probelor administrate ulterior au fost obţinute probe noi cu privire la săvârşirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale”, se arată în comunicatul de presă al procurorilor anticorupţie postat pe site-ul instituţiei.

Procurorii o acuză pe Elena Udrea că i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, atunci secretar general al Ministerului Turismului, precum şi pe Victor Tarhon, pe atunci preşedintele Consiliului judeţean Tulcea (instituţie care primea finanţare şi de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanţilor unor firme care aveau contracte cu cele două instituţii să plătească contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale.