Credite pentru profesorii care învață să salveze vieți

213

Profesorii olteni pot face cursuri de prim-ajutor, după încheierea cărora să primească cinci credite profesionale.

Pentru a nu aștepta să ni se răspundă la apelul făcut la 112, timp în care intervenția până la sosirea ambulanței sau SMURD-ului poate face diferența dintre viață și moarte, fiecare cetățean ar trebui să cunoască procedurile minime de intervenție în caz de stop cardio-respirator, leșin, fracturi, intoxicații sau accident vascular. Însă aceste proceduri rămân o necunoscută pentru mulți dintre noi, deși se pot învăța în puține ore de curs. În ultimii ani, doar câteva sute de olteni au urmat cursuri de prim ajutor, și acestea prin intermediul societăților, obligate de legislația sănătății și securității în muncă.
Pentru ca școala să îi pregătească pe elevi să știe cum să salveze o viață, mai ales că există și o disciplină opțională Educația pentru sănătate, Ministerul Educației derulează un proiect împreună cu Crucea Roșie de pregătire a profesorilor. Cursurile sunt creditate cu 5 credite profesionale.Acest program va fi derulat și la nivelul județului Olt. „Importanța cunoașterii teoretice și practice a noțiunilor corecte de prim ajutor este esențială în munca cu copiii! Filiala de Cruce Roșie Olt va începe derularea programului de formare continuă „Educație pentru acordarea primului ajutor” pentru cadre didactice, propus de Societatea Națională de Cruce Roșie din România și acreditat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice prin Ordinul de Ministru nr. 5132 din 02.09.2015. Cursul durează 20 de ore și este creditat cu 5 credite profesionale transferabile, iar contravaloarea acestuia este de 200 lei“, anunță Simona Capisizu, directorul Crucii Roșii Olt.
Școlile din județ unde profesorii au înțeles importanța cunoașterii de către elevi a tehnicilor de intervenție în diverse situații pentru salvarea unei vieți se pot număra pe degete, specialiștii de la Crucea Roșie având puține solicitări pentru participarea la orele de dirigenție sau acțiuni pe această temă. Rămâne de văzut câși profesori vor opta să acumuleze credite prin participarea la un curs de prim ajutor.