Petre Tobă, plângere penală împotriva CNATDCU

102

Petre Tobă a depus, luni, plângere penală la Parchetul General. Fostul ministru de Interne reclamă săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătura cu modul de constituire a comisiei de experți din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor Universitare, care i-a analizat teza de doctorat.

Parchetul General a deschis un dosar penal și va face investigații cu privire la faptele reclamate de Petre Tobă. Acesta a depus în urmă cu câteva zile o plângere penală și acuză abuz în serviciu în cazul comisiei care i-a analizat din nou teza.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare  a programat o reuniune pentru a ajunge la o concluzie în privința plagiatului lui Petre Tobă.

Cercetarea acuzațiilor de plagiat la adresa lucrării de doctorat a lui Petre Tobă a cunoscut mai multe piedici. Prima comisie, constituită din membri ai Comisiei de științe militare, a depășit cu mult termenul legal de analiză a lucrării lui Tobă. Aceștia s-au întrunit o singură dată, în luna iunie, și și-au declarat fie conflictul de interese, fie incompatibilitatea cu statutul de membru al comisiei care urma să se pronunțe dacă ministrul în funcție la acea vreme, Petre Tobă, a plagiat.

Ministerul Educației, prin ordin al ministrului Mircea Dumitru, a decis cooptarea unor experți dinafara comisiei care să dea un verdict. După aproape două luni, experții din afara CNATDCU au considerat că Tobă nu a plagiat și au recomandat ca titlul de doctor să-i fie menținut fostului ministru de interne. Recomandarea acestei comisii nu a fost însă aprobată de plenul Consiliului general al CNATDCU, alcătuit din 47 de profesori universitari și academicieni din mai multe domenii, care au considerat că este vorba despre un raport superficial și incomplet.

La momentul respectiv, comisia de experți susținea că Tobă nu avea cum să plagieze de pe internet pentru că nu stăpânește tastatura de computer. De asemenea, raportul mai menționa că membrii comisiei nu au avut la dispoziție lucrarea originară, după care se presupune că ar fi copiat fostul ministru de interne.