N-avem vaccin, dar avem 1836 de viroze și pneumonii într-o săptămână

109

105.044 de olteni a catagrafiat Direcția de Sănătate Publică Olt cu risc de îmbolnăvire gripală pentru care recomandă vaccinarea. Imunizarea gratuită se lasă însă așteptată, răspunsul oficial fiind „nu avem informații oficiale privind aprovizionarea cu produsul biologic – vaccin gripal“.

Odată cu răcirea vremii s-au înregistrat și primele cazuri de viroze. Mult mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, spun specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt, care raportează o frecvență a îmbolnăvirilor mai mare cu peste 50%, iar ponderea o dețin grupele de vârstă cuprinse între 0 – 19 ani. Monitorizarea stării de sănătate pentru acest sezon a debutat pe 3 octombrie, prima raportare la Centrul Regional de Sănătate Publică Timișoara și Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile București fiind făcută astăzi.
Astfel, potrivit DSP Olt, virozele au „atacat“ numeroși olteni. Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.296 de infecții acute respiratorii0 cazuri confirmate, dintre care 45 de internări, dar și 543 de pneumonii, dintre care 85 cu internare în spital.
Dozele de vaccin solicitate încă se lasă așteptate. Până când va începe vaccinarea, oltenii fie se tratează ca pe vremea bunicii, fie își cumpără vaccinul din farmacii, care costă în jur de 20 lei.
Sunt considerate cu risc și se recomandă vaccinarea antigripală pentru persoane cu vârsta între 6 luni – 64 ani cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficientei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar care vin în contact respirator cu pacienții sau asistații; persoane, adulti și copii din instituții de ocrotire socială și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu, toate persoanele peste 65 de ani.