Sindicatele oltene, amenințate cu exterminarea. Cartel Alfa – conturi pe zero și dialog al surzilor

182

Cu zero lei în conturi și cu imposibilitatea legală de a proteja drepturile salariaților membri de sindicat, Cartel Alfa Olt are mâinile legate. Dialogul social este zero, iar singura variantă de acțiune rămân mișcările de stradă, declară Cristel Ioțu, președinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”- Filiala Olt, ce reprezintă interesele a peste 10.000 de olteni salariați în diverse domenii.

„Se dorește eliminarea activității sindicale!“, susține Cristel Ioțu, președintele Cartel Alfa Olt, ce unește 35 de sindicate din diverse domenii (platforma industrială, bancar, sănătate, transporturi, etc.). Declarația vine în contextul în care conturile filialei județene sunt pe zero de câțiva ani, cotizațiile membrilor mergând direct la centru, care a uitat să mai direcționeze și spre cei din teritoriu ceva, nici măcar pentru plata luminii și apei de la sediu. Cândva cu o activitate strălucită, nu doar privind drepturile salariaților, ci și una cultural-artistică, activitatea sindicală de la Olt este astăzi înghesuită într-un birou insalubru, cât o debara, iar o mare parte din sindicatele compenente sunt inactive. Nici nu ar putea face mare lucru la momentul actual, din moment ce legislația le ține mâinile legate, prevederea privind reprezentativitatea lăsându-i fără cea mai importantă verigă sindicală: negocierea drepturilor prevăzute în contractele colective de muncă. „De 4 ani de zile trenează în Parlament Legea 62/2011, ce a fost modificată de mai multe ori. Prevederea privind gradul de reprezentativitate, ce a crescut de la 30% la 50+1%, lipsește și golește de sensul existenței lor confeserațiile, care nu mai pot negocia CCM. Divizarea organizațiilor sindicale a dus la scăderea acestui procent, rezultând imposibilitatea reprezentării. La momentul actual, la nivel local sunt doar câteva societăți mari reprezentatate prin federații și atât.“, explică Ioțu.

Strada, singura soluție

Adeptul dialogului social, al negocierii și propunerilor legislative, declarând nu demult că mișcarea sindicală nu înseamnă „bâte, săbii ninja și grenade“, Ioțu se vede nevoit să recunoască faptul că în condițiile date de legislația actuală doar strada este singura soluție de a-și spune cuvântul. „La momentul ăsta, nu avem niciun fel de pârghie de a acționa pe direcțiile importante ale noastre: dialogul social, legislația muncii. Practic, comisiile paritare sunt inexistente, comisia economico-socială la nivel național este în impas- n-a mai fost întrunită și nu se vrea a fi întrunită, latura de cercetare- învățământ- cultură a dispărut definitiv. Dacă mergem să întrebăm un licean care este pregătit de școală pentru a intra în câmpul muncii ce e sindicatul și sindicalismul, o să constatăm cu stupoare că nu știe. Cum dialogul social este zero, nu putem decât să organizăm mitinguri de protest, pichetări, să prezentăm proiecte de legi care rămân în sertare, mișcări de stradă. În rest, nu se mai poate face nimic!“, declară decepționat președintele oltean.
Soluția salvatoare este căutată tot la politicieni, președintele Cartel Alfa Olt inițiind discuții și stabilind întâlniri pentru dialog cu toți posibilii candidați pe listele pentru noul mandat în Parlamentul României, încercând astfel să-i convingă de necesitatea reactivării prevederilor legale eliminate între timp și prezentând noi proiecte legislative care să nu ducă la exterminarea mișcării sindicale.