Ministrul Educației, legături cu Securitatea

115

Potrivit documentelor, Dumitru ar fi fost recrutat de Departamentul Securității Statului în anul 1980 și lăsat din legătura informativă în 1989. În 1980, Mircea Dumitru, era student la Facultatea de Filosofie din București.

De asemenea, conform sursei citate, dosarul ar avea 11 file, dar ar fi vorba doar despre elementele principale ale unui dosar de informator, respectiv Angajament și două note informative.

Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii din Bucureşti în anii 2011-2016 și este membru al Academiei Române din 2014.

În luna iulie a fost desemnat de premierul Dacian Cioloș să preia portofoliul Educației.

Angajamentul cu Securitatea a fost semnat la 23 octombrie 1980, pe când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti. Conform unor surse CNSAS, sub numele de cod “Negulescu“, Mircea Dumitru dădea relaţii despre studenţii români şi străini.

Purtătorul de cuvânt al CNSAS Anca Median a declarat că sunt în curs de verificare declaraţiile membrilor Guvernului Cioloş privind colaborarea cu Securitatea, însă în niciuna dintre acestea nu s-a ajuns la o concluzie finală. Anca Mediana a precizat că verificările au început după numirea membrilor Guvernului Cioloş, însă procesul este de durată pentru că “trebuie parcurs pas cu pas”. Ea a spus că la momentul finalizării verificărilor vor fi făcute publice toate informaţiile.

Născut în 14 iulie 1960, Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii Bucureşti şi ocupă postul de ministru al Educaţiei din luna iulie.