Speranțe și pentru sute de olteni infectați cu HIV

127

În fiecare an, 3-4 olteni infectați cu HIV pierd lupta cu boala, iar alți purtători- circa 220 de la asimptomatici până la faze terminale- speră să se găsească un tratament-minune. Speranțe vin zilele acestea de la cercetătorii britanici care anunță primul om din lume vindecat complet de această boală.

În prezent nu se cunoaște un tratament curativ împotriva SIDA și nici un tratament eficient pe termen lung. De asemenea, nu există vaccin (imunizare) pentru a împiedica evoluția și răspandirea virusului HIV, cum există împotriva poliomelitei, pojarului și altor boli similare. Progresele medicale s-au dovedit a fi lente și dificile. Până acum. Vestea bună este dată de publicația britanică The Thelegraph, care anunță că un bărbat din Marea Britanie ar putea fi primul om din lume vindecat complet de virusul HIV cu ajutorul unei noi terapii. Tratamentul este experimental și a indicat în primă fază absența totală a virusului din sângele bărbatului de 44 de ani.
Dacă experimentul se va dovedi la final unul de succes, leacul așteptat și în România de mai bine de două decenii va salva și viețile a sute de olteni. Potrivit mstatisticilor județene, 229 de olteni sunt purtători ai virusului HIV, majoritatea din generaţiile 1988- 1989- 1990. Oameni care au învăţat să trăiască cu boala, mulţi cu familii şi copii infectaţi şi ei sau nu. Anul trecut, probele recoltate au indicat 10 noi cazuri, un record pentru Centrul de Consiliere şi Testare HIV-SIDA din Slatina, înregistrat în ultimii 11 ani de când funcţionează.