Balșul, dat exemplu ca „Oraș Inteligent“

291

Primarul orașului Balș, Mădălin Teodosescu, președinte al Asociației Orașelor din România, a vorbit astăzi la lansarea primei platforme”Smart City” – ”Oraș Inteligent” din România și din Sud Estul Europei, despre importanța implementării soluțiilor Smart de către administrațiile orășenești.

Edilul Balșului participă astăzi, în calitate de preșeinte AOR, la conferința ”Smart City 2016” al cărei obiectiv principal este dezvoltarea primei platforme ”Smart City” – ”Oraș Inteligent” din România și din Sud Estul Europei, o inițiativă colaborativă (parteneriat public-privat). Invitații la conferință iau lua contact, în premieră, cu cele mai noi documentații despre platformele și tehnologiile Smart City la nivel european și global, vor dezbate cele 13 proiecte Smart City care funcționează în cadrul Uniunii Europene, finanțate prin fonduri structurale și vor dezbate cele mai bune practici din domeniu.
Teodosescu a dat, în discursul său, printre alte orașe din țară, și Balșul drept exemplu. „Depinde de noi în calitate de edili să transformăm cea de-a doua provocare în instrument de lucru care să faciliteze dezvoltarea sustenabilă și competitivă a localităților noastre. De la gestionarea transportului public și parcărilor în mod eficient până la iluminatul străzilor și supravegherea cu camere de luat vederi, există o gamă largă de servicii municipale care beneficiază tot mai mult de intervenția tehnologiei. În ultimii 10 ani și orașele mici, până la 50.000- de locuitori pe care le reprezint au început să implementeze soluții Smart. Avem deja exemple de orașre care beneficiază de iluminat public cu lămpi cu leduri, precum Târgu Neamț, Sânnicolau Mare, Balș -care au redus semnificativ factura la energie electrică, precum și primării care au implementat sisteme Smart de gestionare a documentelor, iar de curând chiar primul oraș care își produce energie pentru iluminatul public în regim propriu, folosind dejecții animaliere. Asociația Orașelor din România sprijină dezvoltarea unei platforme naționale a orașelor inteligente, unul dintre dezideratele noastre fiind o administrație publică mai puțin birocratizată, transparentă, cu instrumente moderne online de plăți și comunicare pentru eliminarea cozilor de la ghișee și creșterea gradului de accesibilizare a actului administrativ“, a susținut primarul orașului oltean.
La eveniment participă: Corina Crețu, comisar european pentru Politici Regionale, Delia Popescu, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Gabriela Firea, primarul Minicipiului București, Joshua Burke, atașat commercial al Ambasadei USA în România, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM, Diana Voicu, coordonator WG Piața Unică Digitală, Academia Română, Ion Vaciu, președintele Consiliului Consultativ IT & C.